Élet-Stílus

Még nem eladó a magyar madárinfluenza-vakcina

Amíg nincs a madárinfluenza H5N1 vírusa ellen kifejlesztett magyar vakcinára hivatalos forgalomba hozatali engedély, addig a minisztérium nem folytat az eladásról tárgyalásokat.

Az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya az MTI érdeklődésére ezt annak kapcsán jelentette ki, hogy az amerikai kormányzat vakcinát akar beszerezni.

Kedden George Bush amerikai elnök összesen hétmilliárd dollárt kért a kongresszustól egy esetleges madárinfluenza-járvány kitörésére való felkészülés céljaira, ebből 1,2 milliárd dollárt mintegy 20 millió adag vakcina beszerzésére fordítana a jelenlegi H5N1 variánsa ellen az amerikai kormányzat.

Rácz Jenő egészségügyi miniszter a múlt heti kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: várhatóan március végére kaphatja meg a nemzetközi forgalmazásra az engedélyt az H5N1-es vírus ellen hatékony vakcina.

Két hete Batiz András kormányszóvivő arról beszélt, hogy komoly nemzetközi érdeklődés mutatkozik a madárinfluenza elleni magyar oltóanyag iránt. Az érdeklődők között említette az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Indonéziát, Fülöp-szigeteket, Ukrajnát, Oroszországot és Mongóliát, valamint Németország és Szíria is információt kért a vakcináról.

Október 21-én jelentették be, hogy hatásos a madárinfluenza H5N1-es variánsa ellen kifejlesztett magyar oltóanyag.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik