Élet-Stílus

Nyaralás télen: minél messzebb…

A spórolósabbak a Vörös-tenger környékén próbálnak lesülni, aki hajlandó többet rászánni az még távolabbra menekül a magyar tél elől. Utóbbiak körében Thaiföld, Kenya és Kuba a legnépszerűbb, persze csak karácsony után.

A legnépszerűbb egzotikus úti cél fej-fej mellett a Maldív-szigetek, Thaiföld, Kenya és Kuba, illetve a Zanzibárnak nevezett tanzániai multikulturális sziget – derül ki az utazási irodák legfrissebb tapasztalataiból. A legolcsóbb ezek közül Thaiföld, kettőszáz ezer forinttól indulnak a kéthetes árak, Kuba viszont ennek a duplája. Idő- és forintmilliomosok többhetes körutazással, szafarival kombinált csomagok közül válogathatnak félmillió forinttól.

A szállás színvonalát tekintve némi átrendeződés figyelhető meg. Korábban szinte kizárólag a négy-öt csillagos hotelek iránt mutatkozott kereslet, de az utazási kedv emelkedésével, az elérhetőbb árú charterek megjelenésével az egzotikus desztinációk szélesebb közönség által is megközelíthetőek. Ez a réteg már nem ragaszkodik az első osztályú hotelekhez, beéri az olcsóbb háromcsillagossal.

Nyaralás a víz alatt


Az utazási irodák beszámolói szerint a magyarokat jellemzi, hogy nem szeretnek sokat költeni az alapszolgáltatásra, a repülőre és a szállásra. Ha viszont megérkeznek, drámaian fordul a kocka, szívesen költekeznek, ezért a külföldi vendéglátók kedvelik a magyar turistákat. A legnépszerűbb még mindig a klasszikus tengerparti üdülés, egy-egy befizetős fakultatív programmal gazdagítva, de itt-ott már egyéni színfoltok szivárványosítják a képet, ilyen a búvárkodás, mely egyre népszerűbb.

A természet úgy rendezte a dolgot, hogy a világ legszebb búvárparadicsomainak egyike a tőlünk mindössze néhány óra repülésre fekvő Vörös tenger, semmi sem áll tehát útjában a szárnyait bontogató hobbinak. Az egyik búvárparadicsom Sharm-El-Sheikh, mely éghajlata miatt egész évben látogatott. Tovább növeli az egyiptomi üdülőváros vonzerejét, hogy mivel a turisták egy része nem akar tíz-tizenkét órát utazni a tengerpartért, a távol-keleti országok helyett Egyiptomot, Tunéziát, a Kanári szigeteket részesítik előnyben. Kánikula télen csak ritkán fordul elő, de az idő mindenképpen nyárias.

Aktívan is lehet

A Vörös-tenger s a hozzá közel eső észak-afrikai régió azonban nem csupán a rövid út miatt csábító. Ha kicsit közgazdász szemmel gondolkodunk, télen Tunéziába, Marokkóba és a Közel-Kelet országaiba érdemes leginkább utazni. Míg az ázsiai és dél-amerikai utazások a tél közeledtével egyre drágábbak, a Közel-Kelettel ez éppen fordítva működik. „Az idő még kellemes, és az árak a nyárihoz képest akár negyven százalékkal is olcsóbbak lehetnek.” – hívta fel a FigyelőNet figyelmét Pajor Mariann a Startutazás iroda marketing vezetője. Egy hét a Vörös tenger partján négy csillagos hotelben már hetvenezer forintért elérhető, s ilyenkor akár még fürdeni is lehet.


A tengerparti passzívabb kikapcsolódás mellett megjelennek az aktivitásra építő utak is. Már egzotikus kivitelben is találkozhatunk az aktív pihenés egy újkeletű formájával, a gyalogtúrával. Nepál, Tibet és a Kilimandzsáró, Burma csak néhány az izgalmas úti célok közül. „Tavaly a sláger Dél-Afrika, Vietnám, Kambodzsa volt”. – tudtuk meg Serfőző Zoltántól, a kalandtúrákra szakosodott Baraka utazási iroda ügyvezetőjétől. Az egzotikus kalandtúra egyelőre gyerekcipőben jár, sőt rugdalózik, egy-egy úti cél iránt szezononként harminc-ötven ember érdeklődik, ők főleg a harmincas-negyvenes jól kereső értelmiség köréből érkeznek. A négy éve alakult iroda vezetője évről évre növekvő forgalomról számol be, noha a szabadság eltöltésének ezt a módját kevesen ismerik, az utak hosszúak, viszonylag költségesek, ötszáz ezer forint alatt alig találunk valamit.


A karácsony szent


Bár radikális változás nem várható az utazási szokások tekintetében, nehéz előre megjósolni pontosan, hogyan alakul a téli utazási szezon, a magyar közönség ugyanis még vár a foglalással. Ez a hazai szokásokra és piacra vezethető vissza, hazánkban ugyanis a téli egzotikus utazási idény a szilveszterrel kezdődik, a magyar ember tudniillik szereti itthon tölteni a karácsonyt, a szent este, valóban szent. Sokkal inkább, mint a tőlünk nyugatabbra élők esetében, akik jóval gyakrabban töltik a karácsonyi ünnepeket külföldön, melegebb égtájakon, s nálunk legfeljebb a fiatalok körében figyelhető meg hasonló tendencia.


A kései foglalások másik oka a piacban keresendő, „a last minute tönkre tette a piacot” fogalmazott a FigyelőNet kérdésére Molnár Judit, az OTP Travel igazgatója. Az emberek nem tervezik meg hónapokkal előre szabadságuk, mint nyugat-európai szomszédaink, hanem a last minute akciókra várnak, pedig a korábban nagyon népszerű utazási forma már nem meghatározó.


A tavalyi adatok sem mutatják egyértelműen, merre tendál a piac, mert a karácsonyt követő délkelet-ázsiai cunami jelentősen befolyásolta a turizmust. A katasztrófát követően a környékre – Sri Lanka, Maldív-szigetek, Tájföld – induló charter járatokat jelentős részét törölték, a turisták jó része a mesés kelet helyett nyugatra indultak. Így lett a tavalyi év slágere Kuba. A két évvel ezelőtti adatokat pedig az ázsiai SARS-járvány teszi értelmezhetetlenné. Idén a július 23-ai sharm-el-sheikh-i robbantás torpedózta meg a turizmust, az irodák újfent kénytelenek voltak törölni járataik egy részét, jövőre pedig a madárinfluenza okozta kihívásokkal kell szembe néznie az iparágnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik