Élet-Stílus

Szempillánkon élősködő atka és levéltetvet fogyasztó katicabogár

Látványos tudomány címmel november 3. és 20. között látható a Művészetek palotájában az a fotókiállítás, amelyet egy gyógyszergyártó és az angol Daily Telegraph hívott életre. A kutatók, orvosok, fotográfusok és képzőművészek számára kiírt tudományos fotópályázat tavalyi győztes képei érkeznek ezúttal Budapestre.

A Látványos tudomány (Visions of Science) tárlat és az azonos elnevezésű pályázat célja elsősorban az ismeretterjesztés, de a szervezők nem titkolt szándéka, hogy a művészet és a tudomány keresztezésével újszerű élményt nyújtsanak a látogatóknak. A fotók alkotói között tudományos kutatókat, hivatásos fényképészeket és számítógépes illusztrátorokat is találhatunk. A különböző szakmai háttér mellett az eltérő fotográfusi látásmód teszi változatossá a kiállítást. A képek technikája sem egységes: az elektronmikroszkópos, digitális és hagyományos fényképezőgéppel készült felvételek közötti különbség nem csak a szakavatottak, de a laikus nézők számára is szembeötlő.

Az Egyesült Királyságban szervezett pályázat neves kutató professzorokból és művészekből álló bírálóbizottsága minden évben több kategóriában díjazza a fotópályázatra beérkezett legjobb munkákat. Az „akció” kategóriában pályázók egy éppen zajló természeti jelenséget örökítenek meg, így a Művészetek Palotájában alkalmunk lesz meglesni egy katicabogarat, amint levéltetvet fogyaszt. A „közelkép” a szabad szemmel nem látható világba ad betekintést: egy mikroszkopikus felvétel segítségével. Például most megtudhatjuk, hogyan is néz ki a szempillánkon élősködő atka. Megdöbbentő vagy éppen megrázó életképek mutatják be az orvostudomány és a gyógyszerek hatását életünkre az „emberek” kategóriában. „fogalmak” alatt olyan műveket láthatunk, melyek vizuális megjelenítéssel segítenek megérteni elvont elméleteket. Az esztétika, a szépség hangsúlyozása, illetve a természetes tárgyak absztrakt megjelenítése a „művészet” kategóriában készült felvételek célja. A meghirdetett témákon túl minden évben különdíjakkal jutalmazzák a legtehetségesebb fotográfusokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik