Élet-Stílus

Nincs Magyarországon madárinfluenza

Balatonfüreden, szeptember 9-én gyűrűzték meg a szerdán Horvátországban talált madárinfluenzával fertőzött hattyút. A gyengélkedő madarat abban a tóban lőtték le, amelyben korábban már hat madárinfluenzában elhalt állatot találtak.

Ez azt valószínűsíti, hogy az állat Horvátországban betegedett meg – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Batiz András. Hozzátette: a most kilőtt állatot, amelyet szeptember 22-én még láttak Magyarországon, horvát szakemberek vizsgálják. Eredmény pénteken várható.

A szóvivő elmondta, hogy a balatoni hattyúk között eddig nem találtak madárinfluenzás madarat. A hétvégén, Szegeden elhullott vadgalambokról pedig kiderült, hogy csávázott magvak miatt pusztultak el.

A kormányszóvivő kijelentette: a madárinfluenza állatbetegség, ami egyelőre Magyarországon nem jelent meg. Nyugodtan lehet tehát baromfitermékeket enni, a vírus egyébként is elpusztul 60 Celsius-fokon.

Rácz Jenő bejelentette, hogy péntektől a 06-80-374-636-os zöld számon bárki ingyen érdeklődhet a madárinfluenzával kapcsolatban.

Az egészségügyi miniszter az oltóanyaggal kapcsolatban elmondta, hogy akár már márciusban is forgalomba kerülhet a szérum. A köznapi életben nem kell speciális intézkedés, de az alapvető higiéniát az állattartóknak be kell tartani.

A humán influenza oltóanyagáról a miniszter kijelentette, hogy ezen a héten nagyobb mennyiségben szállítottak ebből az egészségügyi intézményekbe. Az influenza A vírusa ellen védő szérumból tavaly 1,1 millió, idén 1,3 millió egység áll rendelkezésre. Az ingyenes oltóanyagot az öregeknek, a krónikus betegségben élőknek, és az állatokkal dolgozóknak ajánlják. Ezen felül elegendő szérum van patikai forgalomban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik