Élet-Stílus

Minden percben meghal egy gyermek AIDS-ben

A világon minden percben egy gyermek meghal AIDS-ben, egy pedig megfertőződik HIV-vírussal. A 15-24 év közöttiek körében még aggasztóbb a statisztika: e korcsoport tagjai közül percenként világszerte négyen fertőződnek meg a vírussal.

Az ENSZ szakosított szervezete riasztó statisztikákat tett közzé: adatai szerint a világon percenként eggyel nő a HIV-vírussal fertőzött 15 éven aluli fiatalok száma, míg a 29 éven aluliak körében ugyancsak percenként további négy fertőződik meg az immunrendszert szétziláló betegséggel. Kelet-Európában és Közép-Ázsiában még vészesebb ütemben támad a kór, öt másodpercenként regisztrálnak egy-egy új AIDS-fertőzöttet a 15-24 éves korosztályban.

A 15 éven aluli fertőzötteknek csak öt százaléka jut megfelelő gyógykezeléshez az UNICEF adatai szerint, amely nagyszabású adománygyűjtő és felvilágosító kampányt indított kedden a HIV-vírus által fertőzött fiatalok megsegítése érdekében.

Az UNICEF új, Együtt a gyermekekért, együtt az AIDS ellen elnevezésű kampányát öt évre tervezik, s fő célja a jelenleg 2,1 millió 15 évesnél fiatalabb AIDS-fertőzött segítése, illetve a vírus terjedése elleni küzdelem a fiatalok körében.

A kis betegek mellett az UNICEF szerint segítségre szorul csaknem 15 millió olyan gyermek is, aki egyik vagy mindkét szülőjét elveszítette az AIDS-hez kapcsolódó betegségek miatt. A szervezet szerint 2010-re az Szaharától délre eső országokban az AIDS-árvák száma már eléri a 18 milliót. Riasztó az az adat is, hogy a HIV-pozitív terhes nők alig tíz százaléka részesül olyan kezelésben, amely megakadályozná, hogy a fertőzés a magzatra is átterjedjen.

Aggasztó adatok

Ann Veneman, az UNICEF főigazgatója New York-i sajtóértekezletén annak a reményének adott hangot, hogy az öt év során, 2010-ig a világ 33 milliárd dollárt költ majd az AIDS-es gyermekek segítésére a meglévő keretekből és kiegészítő forrásokból.

A HIV-fertőzöttek és az AIDS eddigi áldozatai között aggasztóan sok a gyerek és a fiatal. Az UNICEF adatai szerint csak 1997-ben körülbelül 3 millió 15-24 éves fiatal fertőződött meg a vírussal, s kétharmaduk lány. Becslések szerint naponta legalább 7000 újabb 15 és 19 éves közötti, és legalább ezerhatszáz 15 évesnél fiatalabb gyerek fertőződik meg.

Az elmúlt huszonöt évben az AIDS több mint 20 millió emberéletet követelt, és a betegség által leginkább sújtott afrikai országok némelyikében a születéskor várható élettartam 30 évet is csökkent. Jelenleg a fertőzöttek száma leggyorsabban Kelet-Európában és Közép-Ázsiában növekszik. A térség 1,4 millió fertőzöttjének több mint háromnegyede harminc év alatti.

Ugyancsak tegnap tették közzé francia és dél-afrikai kutatók, hogy a férfiak körülmetélése jelentős védelmet nyújt a HIV-fertőzés ellen. A kutatók két éven át háromezer heteroszexuális férfit vizsgáltak meg, és azt találták, hogy a körülmetélés 60 százalékkal csökkenti a fertőzés veszélyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik