Élet-Stílus

A gázolajhoz hasonlóan adózik a bioüzemanyag

A bioüzemanyag forgalmazásának, felhasználásának feltétele a jövedéki adó rendezése, illetve a minőségi követelményeknek való megfelelés - mutat rá a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A VPOP tájékoztatása szerint a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény alapján a jogszabályban nem nevesített ásványolajon kívül bármely olyan terméket, amelyet belsőégésű motorok üzemanyagaként vagy üzemanyagok hígítóanyagaként értékesítenek, használnak fel, ásványolajnak kell tekinteni. Ezen termék után a jövedéki adót a hozzá legközelebb álló üzemanyag adójával kell megfizetni, vagy annak az üzemanyagnak az adójával, amelyhez a bioüzemanyagot hígítóanyagként bekeverik, kínálják, értékesítik.

Az adózási kötelezettségnek a bioüzemanyagot más EU-tagállamból beszerző kereskedő önadózással tud eleget tenni, míg harmadik országból importálás esetén a vámhatóság határozattal veti ki a jövedéki adót.

A bioüzemanyagok forgalmazásának és felhasználásának másik feltétele a gépjármű-hajtóanyagok minőségi követelményeinek való megfelelőség. A bioüzemanyagoknál is a magyar szabványt, illetve a közlekedési felhasználásra vonatkozó különleges minőségi előírásokat kell alkalmazni.

A VPOP közleménye szerint a jövedéki adó megfizetése mellett a bioüzemanyagok, mint például a biodízel forgalmazása csak akkor megengedett, ha azt üzemanyagba keverték és minősége megfelel a magyar szabvány előírásainak. A tiszta növényi olaj felhasználása csak akkor folytatható, ha azt nem keverték üzemanyagba és az adott motortípushoz alkalmas és a vonatkozó kibocsátási előírások teljesülnek, vagy üzemanyagba keverték és annak minősége a magyar szabvány előírásainak megfelel.

Amennyiben a tiszta növényi olaj belsőégésű motorok üzemanyagaként kerül felhasználásra, a jövedéki adót a gázolajhoz rendelt adómérték alapján kell megfizetni. A jövedéki adó kivetését az üzemanyag felhasználási, tankolási helye szerint illetékes fővámhivataltól kell kérni – ismerteti a VPOP közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik