Élet-Stílus

A háziorvosoknál az influenza elleni oltóanyag

Magyarországon kedden megkezdődött a humán influenza elleni ingyenes védőoltások kiszállítása a háziorvosokhoz és a foglalkozás-egészségügy szakembereihez. Németországban költözőmadarak tetemeit találták, Nagy Britannia kezdeményezésére az EU a szabadon befogott madarak importtilalmára készül. Ázsiában embereket és állatokat is tovább pusztít a halálos H5N1 vírus.

Ritoók Emese az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szóvivője elmondta: az oltóanyagból országszerte összesen 1,3 millió adagot terítenek szét. Ingyen kapják az influenza elleni védőoltást a 65 évesnél idősebbek, a krónikus betegek és az egészségügyi dolgozók. A későbbiekben a gyógyszertárakban is megvásárolható lesz a védőoltás, amelyet a háziorvos ad be azoknak, akik igénylik. Az oltás ára eltérő lehet, attól függően, hogy melyik gyártó készítette azt.

Aggodalom nyugaton

A német ARD közszolgálati televízió szerint 25 döglött madarat találtak a németországi Rajna–Pfalz tartomány egyik tavában, Neuwied közelében. A hatóságok még vizsgálják, hogy mi okozta a kéttucat, feltehetően nyári lúd és tőkés réce pusztulását, de a hír önmagában is jelentősen fokozta a madárinfluenzától való félelmet Németországban.

Eközben Markosz Kiprianu, az Európai Bizottság (EB) egészségügyi kérdésekért felelős biztosa kijelentette: az EB javasolni fogja, hogy az unió ideiglenesen tiltsa be a vadon élő, befogott madarak behozatalát a tagállamok területére. A tilalom a világ összes országára vonatkozna, nemcsak azokra, ahol már pusztít a madárinfluenza. Az intézkedést Nagy-Britannia kezdeményezte, miután a brit hatóságok felfedezték, hogy egy Suriname-ból érkezett, és a múlt héten karanténban kimúlt papagáj madárinfluenzában pusztult el.

Folyamatos a harc a Távol-Keleten

A vietnami Dong Thap tartomány állategészségügyi főnöke kedden közölte, hogy október elején egy madárinfluenza-fertőzési gócot számoltak fel Vietnam déli részén. A bejelentés szerint az október 3-án indult járványban mintegy 400 kacsa pusztult el. Tavaly, az első madárinfluenza-járvány idején Vietnamban mintegy 45 millió szárnyast irtottak ki, és már az idén is kétmilliót öltek meg a fertőzés miatt.

Egy 23 éves jávai férfi személyében újabb halálos áldozatot szedett a kór Indonéziában. A H5N1 vírussal fertőzött négyéves indonéz kisfiú azonban teljesen felépült a betegségből. Az ázsiai országban eddig négyen haltak meg madárinfluenzában.

Kínában ludaknál regisztráltak tömeges madárinfluenza-fertőzést – közölte az ENSZ mezőgazdasági szervezetének munkatársa. Az ország keleti részén fekvő Anhuj tartományban 2100 liba kapta el a fertőzést, közülük 550 elpusztult. A hatóságok mintegy 45 ezer libát irtottak ki. Az Egészségügyi Világszervezet szerint Kínában és Ázsia nagy részén a baromfiállományban állandóan jelen van a madárinfluenza nagy fertőzőképességű H5N1 törzse.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik