Élet-Stílus

Vizsgálják a szegedi galambtetemeket

Galambtetemeket találtak a hét végén Szegeden; az eddigi vizsgálati eredmények nem utalnak madárinfluenzára – közölte a megyei főállatorvos hétfőn az MTI-vel.

A vírus kimutatása több időt, 3-5 napot vesz igénybe – mondta Süth Miklós országos főállatorvos hétfőn az MTI-nek. Hozzátette: bíztató jelnek tekinthető, hogy a galambok begyében ugyanazt a takarmányt találták a boncolás során, így toxikológiai vizsgálatot is végeznek, mert lehet, hogy mérgezett eleséget ettek.

Az országos főállatorvos közölte azt is, hogy a szegedi belvárosi híd alatt, ahol az elhullott madarakat megtalálták, több száz galambkolónia él és pusztulás eddig is volt. Amennyiben kiderül, hogy a madarakkal madárinfluenza-vírus végzett, megkezdik a galambok befogását, kilövését – mondta Süth Miklós.

Korábban Szigeti Sándor, Csongrád megyei főállatorvos elmondta: az elhullott állatokat egy helyi lakos találta meg a Tisza-parton. A szakemberek a helyszínen öt frissen elhullott, illetve tizenkét korábban elpusztult galambtetemet számoltak össze, illetve találták egy fiókát is. A tetemek közül hármat elküldtek az Országos Állategészségügyi Intézetbe, ahol két nap múlva lesz eredménye a vizsgálatoknak, három másik tetemet pedig Szegeden már meg is vizsgáltak – mondta a főállatorvos. A boncolás során nem nyert megerősítést, hogy madárinfluenzáról van szó – hangsúlyozta Szigeti Sándor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik