Élet-Stílus

Veszélytelen a Márton-napi liba

A Márton-napi liba gond nélkül fogyasztható, származzon akár Magyarországról, akár a többi kelet-közép-európai országból – hívták fel a figyelmet osztrák szakértők.

A hagyományos november 11-i lakomával kapcsolatban is felmerült természetesen a madárinfluenza kérdése. “Az én libáim a magyarországi Pécsről érkeznek, ahol hirtelen fagyasztják, és azután mélyhűtött konténerekben szállítják őket. Különben is, ha jól átsütjük a húst, a hő is megöli a kórokozókat” – fejtette ki Herbert Prockl, a Zum Reznicek étterem főszakácsa. A Reznicek Bécs egyik legnépszerűbb vendéglője, ha libáról, vagy általában szárnyasról van szó, s így a legfőbb szezonja Márton nap környékén van. Prockl séf szerint a madárinfluenza megjelenése óta semmivel sem csökkent az étterem forgalma.

Ausztriában, ahol a vendéglőkben feltálalt vízi szárnyasok nagy többsége Magyarországról származik, a behozott kacsák és Márton-napi ludak minden veszély nélkül fogyaszthatók, az ausztriai szárnyasok pedig úgyszintén – hangsúlyozta Stefan Weber, a baromfiminőségi egyesület ügyvezetője. Weber meghívta alkalmazottait november 11-re a hagyományos libapecsenyére.

Ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy a madárpestis – ami tulajdonképpen a madárinfluenza találó neve lenne – kórokozója annyira instabil a magas hőmérséklettel szemben, hogy a Márton-napi libalakoma abszolút problémamentes, s ezt a véleményét az egészségügyi minisztérium is alátámasztotta.

Weber hangsúlyozta: a többi kelet-európai országból származó baromfi sem jelent veszélyt, s mivel a román export előtt lezárták a határt, aggodalomra nincs ok – mutatott rá Weber.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik