Élet-Stílus

Karácsonyra Brüsszelbe ér Pécs pályázata

Még az év végi határidő lejárta előtt, a karácsonyi ünnepeket megelőzően szeretnék eljuttatni az Európa Kulturális Fővárosa 2010 címre javasolt Pécs pályázati anyagát bizonyos módosításokkal, szűkítésekkel Brüsszelbe - közölte Mesterházy Balázs miniszteri biztos hétfőn Budapesten.

“Tisztességes pályázat végén, szakmai döntés eredményeként esélyt kapott egy vidéki város arra, hogy Európa kulturális fővárosaként mutassa meg magát” – mondta a sajtótájékoztatón Bozóki András kulturális miniszter, hozzátéve: “Az ország egésze nyert ezzel”. Pécs pályázata regionális jellegű, Szegedtől a Balatonig terjed, és arra hivatkozik: a város a Balkán kapuja, és a 2010-re remélhetőleg EU-taggá váló Horvátország felé is kaput nyit. Hozzátette, hogy Pécs pályázata volt a legjobb, “nem kell politikai hátsó szándékot keresni a döntés mögött”.

Bozóki András közölte, hogy a város három forrásból számíthat pénzre: az Európai Uniótól, a magyar államtól és magántőkéből. Megjegyezte azonban, hogy a pályázat “nem a jelentős állami támogatásról szól”, sokkal inkább az a lényege, hogy Pécs “reklámozhatja” magát a következő években.Kiemelte: mind a hét, második fordulóba jutott város forrásokhoz jut majd a Nemzeti Fejlesztési Terv II. révén. A miniszter azzal indokolta az egyetlen város jelölését, hogy a magyar kormány maga kívánt dönteni, s azért már most, mert fontos, hogy a győztesnek legyen ideje a felkészülésre.

Toller László polgármester kijelentette, hogy Magyarország elmúlt százéves történetében ez volt a mindenkori magyar kormányok első komoly, decentralizálásra utaló döntése. Mint közölte, a felkészülés négy esztendeje más-más fő témákról szól majd: 2006 a kulturális örökség, 2007 a tanítás és tanulás, 2008 a környezetvédelem és az egészség, 2009 a vallás és a kultusz éve lesz. A polgármester az MTI-nek elmondta, hogy Pécs városa és a magyar kormány hamarosan minden részletre kiterjedő megállapodást köt; tudomása szerint ennek április 30-ig kell megszületnie.

Szólt továbbá arról, hogy Essenből és Görlitzből is kaptak gratuláló leveleket. (Uniós jóváhagyás esetén az egyik német város lesz Péccsel “párban” Európa Kulturális Fővárosa.)

Mesterházy Balázs közölte, hogy valószínűleg 2006 őszén, 2007 elején születik meg Brüsszelben a végleges döntés, ami Magyarország esetében “formális megerősítő döntés lesz”; az uniónak nincs joga másik magyar várost jelölni. A sajtótájékoztatón jelen volt Törökország budapesti nagykövete is, aki a magyar győztesnek gratulálva hangsúlyozta: Pécs nagyon fontos számukra, hiszen jelentős török eredetű kulturális örökség van a városban. Mint mondta, Törökország is jelölt 2010-re egy várost Európa Kulturális Fővárosának: Isztambul “kéz a kézben” szeretne együttműködni 2010-ben Pécs városával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik