Élet-Stílus

Járványszimuláció – baromfik százait pusztítják el Magyarországon

Kizárt, hogy Magyarországon alakuljon ki a madárinfluenza emberről emberre terjedő változata – mondta hétfőn Süth Miklós országos főállatorvos. A következő hetekben a magyar hatóságok saját felkészültségüket tesztelik, szimulációs gyakorlatok során két baromfitelep teljes állatállományát elpusztítják.

Dr. Süth Miklós országos főállatorvos a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a vasárnap Svédországban talált vadkacsa a madárinfluenza vírusát, de annak alacsony patogenitású változatát hordozta. Ha nem az enyhébb kórokozót találták volna, akkor az északról délre vonuló madarak miatt másként készülne hazánk a vírusra. 

Október vége és november eleje között két megyében, Hajdú-Biharban és Baranyában egy-egy nagyüzemben fogják modellezni a madárinfluenzára való reagálást: egy-egy istállót hermetikusan lezárnak, és az ott élő állatokat fájdalommentesen elpusztítják. Pest megyében már volt ilyen gyakorlat, itt kisüzemi körülmények között „néhány tíz” madár esett a felkészülés áldozatául.

Most, hála a médiának, az állatorvosok sokkal hamarabb értesülnek minden állat-egészségügyi problémáról. Gyanús lehet a természetesnek tekinthető három százaléknál nagyobb elhullási arány, a 20 százaléknál nagyobb takarmányfogyasztás-csökkenés, valamint a tojástermelés öt százaléknál nagyobb visszaesése – mondta a főállatorvos. Süth doktor továbbra is azt kérte, hogy minél hamarabb jelentsenek minden gyanús esetet.

Magyarországon a Hortobágy, a Kis-Balaton, a Fertő tó, illetve a Körös–Maros, valamint az Duna–Ipoly Nemzeti Park számít rizikóövezetnek. Ha az EU úgy dönt, akkor ezeken a területeken elrendelik majd a zárt állattartást. A szabadon tartott madarak esetében ez zárthelyi etetést jelent, mert a vonuló madaraknak nagyon csábító a háziállatok tápláléka. A további intézkedések közé tartozik védőhálók kiterjesztése, riasztólövések leadása, valamint az úgynevezett terrorizer használata. Ez utóbbi ragadozó madár alakú, lebegő madárijesztőket jelent.

Az országos főállatorvos szerint a baj jelenleg nagyobbnak tűnik, mint amilyen valójában. 2003–2004-ben magas fotogenitású madárinfluenza már előfordult az EU-ban, de akkor sokkal kisebb visszhangja volt, az alacsony fotogenitású változat pedig mindig, mindenhol jelen van. Kutatók kizártnak tartják, hogy Magyarországon alakuljon ki az emberről emberre terjedő változat. Az országban ugyan pánik van (ezt jelzi, hogy 30 százalékkal visszaesett a baromfifogyasztás), de a higiéniás szokások miatt szinte kizárt, hogy hazánkban gond legyen.

Lakossági bejelentésre Szegeden összesen hat vadgalambot gyűjtöttek be szombaton, de ezek nem friss elhullások voltak, nem találtak bennük madárinfluenzára utaló kórbonctani elváltozást. Végleges eredmény két nap múlva várható.

A tegnap a Fertő tónál talált hattyút már vizsgálják Budapesten. A főállatorvos nem tudott válaszolni arra, hogy az osztrák hatóságok miért adták a tetemet a magyaroknak, holott a madarat feltehetően Ausztria területén találták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik