Élet-Stílus

Nem jöhet horvát baromfi az EU-ba

Az Európai Unió pénteken közölte: a Horvátországból érkező baromfi importjának betiltására készül, miután az országban madárinfluenza-eset fordult elő.

Horvátország már biztosítékot adott arra, hogy sem élő szárnyasokat, sem baromfiból készült termékeket nem szállít az unióba – közölte az Európai Bizottság közleményben. Az importtilalom várhatóan hivatalosan hétfőn lép érvénybe. A bizottság hivatala tudatta, hogy a horvát állategészségügyi szolgálatok tájékoztatták őket, hogy a madárinfluenza-vírus H5-ös törzsét azonosították egy nemzeti parkban elhullott hattyúk tetemékből vett mintákban.

Egyelőre nem tudni, hogy vajon a hattyúk a vírustörzs H5N1 alfajával fertőződtek-e meg, amely tömeges baromfipusztulást és hatvan ember halálát okozta az elmúlt két évben Ázsiában.

Mintegy 1500 vándorló hattyú ékezett a térségbe, és egy parkőr fedezte fel csütörtökön 15 elhullott hattyú tetemét a Zdenci Nemzeti Parkban.

Az EU felajánlotta, hogy további vizsgálatokat végeznek a mintákon a nagy-britanniai laboratóriumban. Az EU azt is tudatta, hogy a Nagy-Britanniában karanténban madárinfluenzában elhullott papagáj esete nem változtat Nagy-Britannia madárinfluenza-mentes státusán. A papagájt Dél-Amerikából hozták be az országba, de Tajvanról származó madarakkal együtt tartották karanténban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik