Élet-Stílus

Visszavetheti a madárinfluenza az EU baromfifogyasztását

Súlyos károkat okozhat az európai baromfitenyésztőknek, ha a madárinfluenza elterjed a kontinensen: negatív hatással lehet az exportra, és visszavetheti a fogyasztást az Európai Unióban - mondják a szakértők.

Az új EU-tagországok közül Magyarország az első a baromfihús exportban, s a második a vezető termelők között. Az EU 25 tagországában évente 11,2 millió tonna baromfihúst állítanak elő, ebből 1 millió tonnát exportálnak, tavaly a kivitel értéke 1 milliárd euró volt – tette közzé a német ZMP piac- és árfigyelő központ.

Már most mutatkoznak a jelei annak, hogy néhány országban visszaesőben van a kereslet: Franciaországban egyötödével csökkent a baromfiértékesítés a múlt hét közepe óta, Olaszországban szeptemberben 30 százalékkal csökkent a fogyasztás.

Az Európai Unióban Franciaországban a legjelentősebb a baromfihús ágazat: évi 2 millió tonnát állítanak elő, 6 milliárd euró értékben. A második Nagy-Britannia, 1,7 millió tonnával, a harmadik Spanyolország 1,35 millióval, a negyedik Németország, 1,2 millióval.

Az új EU-tagországok közül Lengyelország vezető a termelői listát, a második Magyarország, a következő Csehország. A kacsahús előállítását tekintve Magyarország az első, s a legnagyobb baromfihús exportőr az új EU-tagországok között.

A világ legnagyobb baromfihús-exportőre Brazília, évi 3 milliárd tonnát ad el a világpiacon, s készen áll arra, hogy “beugorjon” az EU elveszített piacaira.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik