Élet-Stílus

Tűzijátékkal, koncertekkel ünnepel Pécs

A pécsi önkormányzat népünnepélyt tart kedden a baranyai megyeszékhelyen annak örömére, hogy a kormány a várost javasolja Európa Kulturális Fővárosának 2010-re.

Az önkormányzat sajtóreferense, Pánics György az MTI-nek elmondta, hogy azt szeretnék, hogy a város lakossága a közszereplőkkel, a pécsi pályázat íróival, közreműködőivel együtt örülhessen Pécs sikerének. Az ünnepség a Széchenyi téren kedden délután, magyar, cigány, horvát és német tánccsoportok fellépésével kezdődik, majd az Ércbányász Fúvószenekar koncertjével folytatódik. Az este folyamán a Bóbita Bábszínház társulata, a Pannon Filharmonikusok, a Szélkiáltó együttes, valamint mások mellett a Kispál és a Borz is szórakoztatja a közönséget. A fiesztát este kilenc órakor tűzijáték zárja.

Bozóki András kulturális miniszter a szerdai kormányülést követően jelentette be: a kormány Pécset javasolja 2010-re Európa kulturális fővárosának. Ha Brüsszel a döntést elfogadja, a baranyai megyeszékhely a német Essen vagy Görlitz városával közösen kapja a címet.

A tizennégy tagú bírálóbizottság szakmai javaslata alapján Pécs magasan verte a mezőnyt. A tagok közül tízen javasolták első helyre, hárman másodikra. A versengésben a második helyen Miskolc, a harmadikon Debrecen végzett.

A zsűri értékelte, hogy Pécs esetében regionális nyitás várható, hiszen Horvátország 2010-re az Európai Unió tagja lehet, a város kiválasztása pedig jelentős regionális vonzerőt, nyitást jelent dél felé, a Nyugat-Balkán felé.

A kulturális főváros pályázatot tavaly októberben hirdette meg Hiller István korábbi kultuszminiszter. A felhívásra tizenegy város jelentkezett, közülük márciusban hét induló (Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Miskolc, Pécs és Sopron) jutott a második fordulóba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik