Élet-Stílus

Hamarosan üzlet lehet a bioüzemanyag

Az EU-ban a következő öt évben csaknem tízszeresére kell növelni a bioüzemanyag alapanyagainak termelésére alkalmas terület nagyságát. Magyarországon jó lehetőségek vannak a biodízel, különösen a bioetanol gyártására – írja a Napi Gazdaság.

Magyarországon sajnos még messze vagyunk a 2003/30/EK alapján 2010-re elvárt, 5,75 százalékos keveréshez elegendő bioüzemanyag-mennyiségtől – nyilatkozta a lapnak Fenyvesi László, az agrártárca gödöllői Mezőgazdasági Gépesítési Intézete főigazgatója. Emlékeztetett arra, hogy a hazai üzemanyagokhoz a kormány 42/2005. (III. 10.) rendelete szerint 120-130 ezer tonna biodízel, illetve -etanol kellene.

A biodízel alapanyagát jelentő őszi káposztarepce Magyarországon elfogadhatóan 140-160 ezer hektáron a megtermelhető, általában legfeljebb hektáronként 2 tonna körüli szemterméssel. Reálisan tehát 270 ezer tonna repcemaggal számolhatunk, amelyből körülbelül 110 ezer tonna biodízel nyerhető. Az előállítható biodízel ugyanakkor nem elegendő: jelenleg kettő – összesen 8 ezer tonna kapacitású -, de ténylegesen még nem üzemelő biodízelüzemmel rendelkezünk, amelyekhez az alapanyag 12-13 ezer hektár területen megtermelhető. A kalkulálható előállítási ár különben 160 forint literenként, így drágább, mint a dízelolaj előállítási ára. Jövedékiadó-mentesség esetén viszont a biodízel versenyképes lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik