Élet-Stílus

Rácz Jenő már immunis

Magyarországon pozitívnak bizonyult a madárinfluenza elleni vakcina humánkísérlete, míg a Duna-deltából származó mintákban a vírus H5N1 típusát mutatták ki a brit laboratóriumi vizsgálatok. Kínában újra támad a kór, amelynek jelenléte Moszkva közelében is bebizonyosodott.

A Magyarországon beoltottak vérében ellenanyagot mutattak ki, azaz pozitív eredménnyeket mutat a madárinfluenza elleni oltóanyag humánkísérlete – nyilatkozta a korábban kísérleti személyként beoltott Rácz Jenő egészségügyi miniszter.

Hozzátette: az EU-ajánlás alapján a kormány 3,5 millió adag vakcina gyártását tartja szükségesnek. Ez a mennyiség rövid időn belül a szükségleteknek megfelelően növelhető. Az oltóanyag gyártásának költségeit a kormány részben a költségvetés általános tartalékából, részben az egészségügyi tárca költségvetéséből, részben pedig a vakcina külföldi értékesítéséből befolyó bevételből biztosítja.

Romániai intézkedések


A madárinfluenza megjelenése nyomán a román hatóságok leölték a Duna torkolatánál megfertőződött összes madarat, és széleskörű fertőtlenítést hajtottak végre nemcsak a tenyészetekben, hanem a lakóházakban, udvarokon is.

Romániában az elmúlt napokban kétezer szárnyason elvégzett vizsgálatokból kiderült, hogy a fertőzés nem terjedt túl a Duna-delta vidékén. Az utóbbi 24 órában további madártetemeket találtak a térségben, amelyeket még vizsgálnak. A román hatóságok már több tucat gazdát megbírságoltak, akik nem tartották elzárva állataikat, és bezárással fenyegették meg azokat a csirkefarmokat, ahol a dolgozókat nem oltják be az emberi influenza ellen.

Szakemberek attól tartanak, hogy a Duna-deltában, Európa legnagyobb víziszárnyas-rezervátumában a megfertőződött madarak nemsokára továbbköltözve magukkal hurcolhatják a vírust Bulgáriába, Magyarországra, Görögországba és Afrikába.

Macedóniában is ölik a baromfikat


A kór terjedésének megakadályozása érdekében szerdán közel 10 ezer baromfi leölését kezdték meg Macedónia déli részén. A körzetben korábban már megjelent az emberre kevésbé veszélyes Newcastle-kór, de a madárinfluenzával még nem tallálkoztak. A hatóságok elővigyázatosságból döntöttek a szárnyasok leölése mellett, valamint azért, mert egy állaton szokatlan tüneteket észleltek.

Moszkvából szóban megerősítették, hogy a fővárostól alig kétszáz kilométerre tapasztalt tömeges baromfihullást a madárinfluenza okozta. A hatóságok mindent megtesznek a vírus feltartóztatására, de szinte biztosra veszik, hogy a fertőzés átterjedt az ország európai területeire is.

Izrael egyebek közt tízmillió dollárt költ egy Oseltamivir nevű gyógyszer beszerzésére. Dan Naveh egészségügyi miniszter közölte, hogy nyolcmillió adag vakcinát szereztek be a hagyományos influenza ellen is. Izrael attól tart, hogy a területén gyakran és nagy számban áthaladó vándormadarak behurcolhatják a fertőzést.

Több mint két hónap után először Kínában újra felütötte fejét a kór. A H5N1 vírus 2600 madarat pusztított el Belső-Mongólia kínai autonóm területen, a tartomány fővárosához közel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik