Élet-Stílus

Madárinfluenza elleni vakcina – mire is jó valójában?

Egyre több hír érkezik a madárinfluenzáról, a intézkedési tervekről és a készülő oltóanyagokról. Annak jártunk utána, hogy mire is jó a most készülő oltóanyag.

Berencsi György, az Országos Epidemiológiai Központ Virológiai Főosztály vezetője egy mai reggeli nyilatkozata szerint a madárinfluenza elleni vakcina nem védi meg a lakosságot, az egészet csak azért találta ki az Európai Unió, hogy minden gyár begyakorolja, hogyan kell majd elkészíteni a vakcinát, ha esetleg elindul az emberi járvány. A Klubrádiónak nyilatkozó Berencsi közölte azt is, hogy csak abból a vírusból szabad védőoltást csinálni “a lakosság megvédésére”, amelyik megtanul emberről emberre szaporodni.

Batiz András kormányszóvivő szerdán reggel erre reagálva a Klubrádióban azt mondta, a mostani kísérletek azt biztosítják, hogy később könnyebb legyen oltóanyagot előállítani. Batiz arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy ez a vakcina már védetté teszi azokat, akik madarakkal közeli kapcsolatban élnek.

A FigyelőNet megkérdezte a kérdésről Tasáry Ilonát az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) kommunikációs főosztályvezetőjét, aki elmondta, hogy a madárinfluenza H5N1 változata továbbra is állategészségügyi probléma, amely csak akkor okozhat nagyobb számú emberi megbetegedést, ha kialakul az emberről emberre terjedő változat.

A hazai vakcina előállításról elmondta, hogy a jelenleg ismert H5N1 változat elleni oltóanyag hatékonyságát állatokon tesztelték, s ez után kezdődtek meg a humán oltóanyag előállítására irányuló kísérletek. Ezek most a kontrollvizsgálati fázisba érkeztek.
A vérvizsgálatokat mintegy száz embernél végzik el és többször megismétlik annak érdekében, hogy kimutassák az oltóanyag hatékonyságát.

A mutáció még nem történt meg


A most előállításra kerülő oltóanyag az ENSZ egészségügyi szervezete, a World Health Organization (WHO) által előre jelzett járvány ellen valóban nem hatékony, mivel a most fertőző kórokozó mutációja még nem jött létre, így ellene jelenleg oltóanyagot sem állíthatunk elő.

Tasáry kiemelte, hogy a mostani oltóanyag-előállítás mégsem felesleges, hiszen ha elkészül, akkor rendelkezünk majd egy olyan vakcinával, amely hatékony a jelenlegi vírus ellen és megkaphatják azok, akik fokozottan kitettek egy esetleges madárinfluenza-fertőzésnek. Azaz, akik jelenleg madarak közelében dolgoznak, védettséget kaphatnak a jelenleg ismert vírus ellen.

Tasáry semmiképpen sem ért egyet Berencsi nyilatkozatával, miszerint a mostani kísérletek célja egyszerűen csak az esetleges járványra történő reagálási sebesség fejlesztése. Bár azt az OTH kommunikációs vezetője is elismerte, hogy az aktuális előállítási folyamatok jelentősen meggyorsíthatják majd egy későbbi vakcina előállítási menetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik