Élet-Stílus

Átszervezik a tüdőszűrő állomásokat

Az egészségügyi tárca átszervezi a tüdőszűrő állomásokat, és ezzel párhuzamosan lecserélik az elavult gépeket is – mondta a minisztérium főcsoportfőnöke kedden az MTI-nek.

Kereszty Éva közölte: korszerű gépeket, digitális képalkotó eljárásra alkalmas műszereket vásárolnak a tárca által tavaly elnyert pályázati pénzből. Erre azért van szükség, mert a tüdőszűrő állomásokon használt gépek többsége 30 évesnél öregebb.

Az átszervezésről elmondta: a szűrőállomásokon – a vizsgálatokon kívül – egy sor olyan programot kívánnak megvalósítani, amelyek a veszélyeztetett rétegeket célozzák meg. Példaként említette, hogy indulhatnának dohányzásról leszoktató programok, vagy a szájüregi rák szűrését végezhetnék – ismertette Kereszty Éva.

Magyarországon 1998 óta nem kötelező a tüdőszűrés. A jelenlegi szabályozás szerint a megyei tiszti főorvos szükség szerint dönt arról, hogy az adott térségben elrendeli-e a kötelező szűrővizsgálatot. Az egészségügyi határérték 25 ezrelék, ha ennél több tbc-s beteget regisztrálnak, akkor az egész népességet vizsgálni kell.

Kereszty Éva hangsúlyozta, hogy a különböző tüdőmegbetegedések szempontjából a lakosság egy része érintett, hiszen egyre több az allergiás megbetegedés, vagy az olyan krónikus tüdőbeteg, akiknek kiszűrése és követése fontos. A veszélyeztetett csoportba tartoznak a dohányos, 40 év felettiek, nekik ajánlott évenként megjelenni a tüdőszűrésen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik