Élet-Stílus

Rákgyilkos őssejtek

Amerikai kutatóknak sikerült embrionális őssejteket úgynevezett természetes ölősejtekké alakítaniuk, és azok – legalábbis "in vitro" laboratóriumi környezetben – sikeresen elpusztították a rákos sejteket.

Embrionális őssejteket már sokféle betegséggel kapcsolatba hoztak, de ez az első alkalom, hogy leukémia és limfóma ellen vetették be őket. A Minnesotai Orvostudományi Egyetem és Őssejtkutató Intézet munkatársai Dan Kaufman vezetésével leukémiás és limfómás ráksejteket pusztítottak el emberi őssejtekből kifejlődött immunsejtek, a limfociták csoportjába tartozó “természetes ölősejtek” segítségével, és eredményeikről a “Journal of Immunology” című amerikai tudományos folyóiratban számoltak be.

A kutatás költségeit a “National Institutes of Health” és az “American Society of Hematology” fedezte. A még nem differenciálódott őssejtekből vörösvérsejtek és fehérvérsejtek is kialakulhatnak.

A fehérvérsejtek közé tartozó természetes ölősejtek a véráramban úszva védik a szervezetet a fertőzések és egyes rákfajták ellen. A beszámoló szerint a kísérletek során sikerült jobban megérteni az immunsejtek kifejlődésének menetét.

A kutatók eddig két, központilag engedélyezett őssejtvonallal kísérleteztek, de úgy gondolják, emberek gyógyításához új sejtvonalakra is szükség lesz. Az üvegcsészétől az emberi alkalmazáshoz vezető hosszú úton a következő lépés az állatkísérlet lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik