Élet-Stílus

Emberre veszélyes madárinfluenza-vírus Thaiföldön

Madárinfluenza-vírust észleltek vadon élő verebeken Thaiföldön: az ország keleti részén fekvő Ratcsaburi tartomány állattenyésztési igazgatójának hétfői közlése szerint mintegy 300 mintán mutatták ki az emberre veszélyes H5N1 vírus jelenlétét.

A thaiföldi hatóságok közölték, hogy meghozták a fertőzött körzetben a szükséges biztonsági intézkedéseket. Ugyancsak hétfőn jelentették be, hogy 2006 májusától megkezdik a madárinfluenza-oltás kipróbálását embereken. A bangkoki egészségügyi minisztérium a japán Oszakai Egyetem támogatásával állít elő 30 -100 ezer mintát olyan oltásból, amelyet a Egészségügyi Világszervezet (WHO) által szolgáltatott adatok alapján készítenek.

Az oltás várhatóan a jövő év elejére készen lesz, és a minisztérium tudományos osztályának főigazgatója a Bangkok Post című lapnak úgy nyilatkozott, hogy a kísérletek eredményeit egy évvel az első próbaoltások után hozzák nyilvánosságra.

Ezután lehet szó a megrendelésekről és az oltóanyag-készletek megteremtéséről. Thaiföld már mintegy 725 ezer adag Tamiflut halmozott fel. Ezt a vírusellenes gyógyszert, amelyet a svájci Roche cég fejlesztett ki, hatékonynak vélik a madárinfluenza ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik