Élet-Stílus

ÁNTSZ: változatlan a védekezés módja

Egyelőre változatlan a madárinfluenza elleni védekezés módja Magyarországon, mivel a Romániában kimutatott H5N1-típus is csak közvetlen madárkontaktus esetén veszélyes – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szóvivője az MTI-vel.

Ritoók Emese azt követően nyilatkozott, hogy a London melletti európai laboratóriumban kimutatták a madárinfluenza-vírus H5N1 típusának jelenlétét a Romániában vett mintákban. Ezt a romániai hírközlő szerveken keresztül szombat délelőtt Gheorghe Flutur mezőgazdasági miniszter jelentette be.

Az ÁNTSZ szóvivője közölte: hivatalosan még nem kaptak értesítést az említett típus kimutatásáról.

Hangsúlyozta, hogy a H5N1-típus is csak az állatokra veszélyes. Ez a típus ugyanaz, mint ami Ázsiában megjelent, de ott is csak azok kapták el a fertőzést, akik “közel voltak a szárnyasokhoz”.

Rácz Jenő egészségügyi miniszter szombaton elmondta az MTI veszprémi tudósítójának, hogy Magyarországon már több mint egymilliárd forintot fordítottak a madárinfluenza elleni védekezéshez szükséges felkészülésre. Hozzáfűzte: a költségvetési tartalékban van pénz a szükséges védekezésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik