Élet-Stílus

Tizenegyezer madarat ellenőriznek Magyarországon

A magyar állategészségügyi hatóságok kilencezer házi tartásban lévő és kétezer vadmadarat ellenőriznek, hogy megállapítsák, nem hordozzák-e a madárinfluenza vírusát - közölte a főállatorvos pénteken reggel az egyik kereskedelmi rádiónak adott nyilatkozatában.

Tizenegyezer madár vizsgálata az Európai Unió szakértői szerint statisztikailag elegendő ahhoz, hogy biztonsággal meg lehessen állapítani, van-e Magyarországon megbetegedés – mondta el Süth Miklós a Klubrádiónak.

Leszögezte, hogy jelenleg Magyarországon nincs madárinfluenza, de mivel egy szomszédos országban, Romániában vannak megbetegedett és elhullott állatok, ezért “nagyobb lehet a valószínűsége”, hogy a madárinfluenza átterjed Magyarországra, mint azokban az országokban, amelyek nem szomszédosak ilyen országokkal.

A főállatorvos közlése szerint emiatt elsősorban a keleti megyékben kell szigorítani az ellenőrzéseket.

Az állattartó köteles értesíteni az orvost, ha a baromfinak megváltozik a viselkedése, egészségi állapota – hangsúlyozta Süth Miklós.

Hozzátette: a madárinfluenza jellemző tünetei, hogy a madár gubbaszt, bágyadt, étvágytalan, s a megbetegedés után igen rövid idő múlva elpusztul. Az is jellemző a járványra, hogy rövid idő alatt nagy számú baromfi hullik el.

A főállatorvos, kérdésre válaszolva, azt is elmondta, hogy a piacokat is fokozottan ellenőrzik a hatóságok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik