Élet-Stílus

Olasz mozikban a Kontroll

Antal Nimród Kontroll című alkotását október 21-től vetítik az olasz mozikban - tájékoztatott a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma.

A sajtóvetítést pénteken tartják a Római Magyar Akadémián. A metró világában játszódó filmet megtekintheti az akadémián működő magyar filmklub közönsége is. A két vetítés között a főszereplő, Csányi Sándor válaszol az újságírók és a nézők kérdéseire – írta a magyar akadémia közlésére hivatkozva a minisztérium sajtóirodája.

Az esemény azért is jelentős, mert Olaszországban nagyon ritkán forgalmaznak magyar gyártású filmet. Az elmúlt tizenöt évben csupán öt alkotás jutott el a mozilátogatókhoz: Szabó István Édes Emma, drága Böbe; Enyedi Ildikó Az én 20. századom; Tímár Péter Mielőtt befejezi röptét a denevér; Mészáros Márta Napló apámnak és anyámnak, valamint Sopsits Árpád Céllövölde című filmje – olvasható a közleményben. Szabó István nemzetközi gyártásban készült filmjeiből a Találkozás Vénusszalt, a Szembesítést és a Csodálatos Júliát forgalmazták Olaszországban.

A külföldön 2004-ben díjazott magyar alkotások közül a legtöbb elismerést a Kontroll kapta; tíz fesztiválról hozott haza díjat, Cannes-ban ifjúsági díjat kapott. Ezt az alkotást jelölték tavaly a legjobb rendezőnek járó Európa Filmdíjra és magyar részről hivatalosan nevezték a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik