Élet-Stílus

Madárinfluenza: hisztériától óv a WHO

Naponta újabb hírek érkeznek a madárinfluenza terjedése kapcsán. A BBC legutóbbi cikkében kiemelte, hogy az emberre is veszélyes H5N1 vírust azonosították Törökországban, és ez valószínűsíti, hogy Romániában is ez a változat okozott problémákat. A WHO felesleges pánikról beszél. Itthon 11 ezer madarat ellenőriznek.

Terjed a madárinfluenza, amiről lassan mindenki tudja, hogy veszélyes világjárvány lehetőségét látja benne az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Egyre több ország rendelkezik saját tervvel, oltóanyaggal, elképzeléssel egy lehetséges járvány esetére. Egy információ nem kap azonban elég hangsúlyt a híradásokban, miszerint a madárinfluenza H5N1 vírusa tulajdonképpen továbbra is állat-egészségügyi probléma. Emberre csak igen ritkán – közvetlen érintkezés esetén – terjed át. A pandémiás kockázatot okozó emberről emberre terjedő változat még nem alakult ki. A vírus emberi betegséget okozó változata tehát még nem létezik, így – konkrétan egy ilyen nem létező vírus ellen – oltóanyagot sem lehet készíteni ellen. Megelőző védőoltásról pedig szintén nem érdemes ajánlásokat közzétenni, mert nincs mivel és nincs mi ellen védőoltani.

A WHO hisztériáról beszél

A madárinfluenza-vírus európai felbukkanása kapcsán óvott a hisztériától a WHO. “Nem emberi járvánnyal állunk szemben, s az a tény, hogy a H5N1 vírus megjelent Európa kapuinál, nem jelenti azt, hogy az eddigi stratégián változtatni kell” – jelentette ki csütörtök este Rómában újságírók előtt Roberto Bertollini, a WHO európai irodájának vezetője. A vírus mostanáig csakis állatról állatra terjedt, s az, hogy a járvány az állatok között terjed, nem jelenti feltétlenül, hogy az emberek körében is tömeges járvánnyal kell számolni – hangoztatta a szervezet magas rangú tisztségviselője.

Eddig csak egyedi esetekről volt szó, amikor a vírussal emberek is megfertőződtek – jelentette ki az olasz orvos. S általánosságban ez csak azoknál az embereknél valószínű, akik közvetlenül érintkeznek beteg állatokkal, például a tenyésztők – hangsúlyozta Roberto Bertollini. Az európai bizottság csütörtökön közölte, hogy Törökországban ugyanarra a madárinfluenza-vírusra bukkantak, amelyik Ázsiában 2003 vége óta több millió baromfi kényszervágását és mintegy hatvan ember halálát okozta.

Tizenegyezer madarat ellenőriznek Magyarországon


A magyar állategészségügyi hatóságok kilencezer házi tartásban lévő és kétezer vadmadarat ellenőriznek, hogy megállapítsák, nem hordozzák-e a madárinfluenza vírusát – közölte a főállatorvos pénteken reggel az egyik kereskedelmi rádiónak adott nyilatkozatában.


Tizenegyezer madár vizsgálata az Európai Unió szakértői szerint statisztikailag elegendő ahhoz, hogy biztonsággal meg lehessen állapítani, van-e Magyarországon megbetegedés – mondta el Süth Miklós a Klubrádiónak.


Leszögezte, hogy jelenleg Magyarországon nincs madárinfluenza, de mivel egy szomszédos országban, Romániában vannak megbetegedett és elhullott állatok, ezért “nagyobb lehet a valószínűsége”, hogy a madárinfluenza átterjed Magyarországra, mint azokban az országokban, amelyek nem szomszédosak ilyen országokkal.


Az állattartó köteles értesíteni az orvost, ha a baromfinak megváltozik a viselkedése, egészségi állapota – hangsúlyozta Süth Miklós. Hozzátette: a madárinfluenza jellemző tünetei, hogy a madár gubbaszt, bágyadt, étvágytalan, s a megbetegedés után igen rövid idő múlva elpusztul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik