Élet-Stílus

Újra lesz Zastava

A korábbi Fiat Puntot felhasználva állhat talpra a volt jugoszláv autógyár, a Zastava. 10-es néven készül majd az "új" modell.

Szeptember végén aláírták a szerződést a Zastava és a Fiat vezetői, amely lehetővé teszi, hogy a Szerbia-montenegrói gyárban Fiat licenc alapján autót gyártsanak. Zoran Radojevic a Zastava Automobili vezetője az aláírás után elmondta, mintegy 15 millió eurót fognak befektetni a gyár modernizációjára. Ez 800-1000 új munkahelyet teremt.

Jelenleg is készít személyautót a gyár, a Yugo Koral átalakított változatát, 1,1 literes Peugeot motorral. Ebből valamivel több, mint 13000 darab készült tavaly. A gyár megmaradt a háború előtti színvonalnál, ami akkor ugyan még versenyképes volt, de mára elavult.

Zastava 10 néven fog készülni a korábbi Fiat Puntoval egyező jármű, mivel ez lesz a 10. járműve kragujevaci cégnek. Várhatóan 9-12 hónap múlva indulhat be a gyártás, melynek felfuttatásakor évi 16000 járművet készítenek majd.

Nem csak a hazai piacra készülnek majd az autók, mert mintegy 7000 darabot szeretnének eladni a macedón, a horvát, a román, a bosznia-hercegovinai, a bulgár és az albán piacokon. Egyelőre nem ismert az autó pontos ára, de mintegy 8000 euróra (2 millió forint) tervezik.

Kezdetben az 1,2-es 60 lóerős benzinmotorral készül majd a 10-es, de később szeretnék a modellválasztékot kibővíteni az 1,9-es turbódízellel is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik