Élet-Stílus

Ötvenmillió ökológiai menekült várható 2010-re

Ötvenmillió ökológiai menekülttel számolnak a tudósok 2010-re és arra kérik a nemzetközi közösséget, hogy készüljön fel az újfajta menekültek problémájának kezelésére.

A bonni ENSZ-Egyetem (UNU) kedden közzétett jelentése szerint a tengerek szintjének emelkedése, az elsivatagosodás, illetve az árvízkatasztrófa egyre gyakrabban kényszerít embereket lakhelyük elhagyására. Az UNU kutatói szerint e szempontból Afrika és Ázsia, ez utóbbin belül India van a legnagyobb veszélyben, s a probléma “drámaian növekszik”. A jelentés szerint olyan országok, mint Marokkó, Tunézia, Líbia, Egyiptom vagy Törökország, már most évente több ezer hektárnyi termőföldet veszítenek el az elsivatagosodás, illetve az erózió következtében.

A világ más pontjain a megemelkedett szintű tengerek árasztanak el egyre nagyobb parti területeket. A politikai menekültektől eltérően a környezeti menekültek problémája még nem tudatosodott a kormányokban és a segélyszervezetekben – hívta fel a figyelmet a bonni ENSZ-Egyetem.

Bogárdi János, az UNU Környezeti és Biztonsági Intézetének igazgatója sürgette, hogy a menekülteknek ez az új kategóriája is nyerjen felvételt a nemzetközi egyezményekbe. Az olyan nagy nyilvánosságot kapó katasztrófák, mint a tavalyi dél-ázsiai szökőár, a segítség nagy hullámát indítják el, sok millió más ökológiai menekült szerte a világban azonban lényegesen kisebb segéllyel kénytelen beérni – hívták fel a figyelmet a bonni kutatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik