Élet-Stílus

Kínai űrhajó indult

Helyi idő szerint szerda kora reggel fellőtték azt a kínai űrhajót, amely immár másodszor visz embert, ezúttal kettőt a világűrbe.

A Sencsou-6-ot a Góbi sivatagból indították útnak, és öt napot tölt a világűrben. Ez az első alkalom, hogy Kína egyszerre két űrhajóst juttat a kozmoszba. A startot élőben közvetítette a pekingi állami televízió, hogy ily módon biztosítsák a szükséges nyilvánosságot, elsősorban a külföldi média számára. Az űrhajót szállító hordozórakéta – mint a televízió jelentette – a rendkívül hideg idő ellenére minden probléma nélkül emelkedett a magasba. Alig fél órával a start után az űrhajó rendben rátért a tervezett földkörüli pályára.

A fedélzeten a kínai légierő két korábbi pilótája tartózkodik, a 40 éves Fej Csun-lung és a 41 esztendős Nie Haj-seng. Kiszivárgott értesülések szerint elsődleges feladatuk az, hogy mindvégig az űrhajó belsejében maradva tudományos kísérleteket folytassanak.

Emberrel a fedélzetén az első kínai űrhajó 2003 októberében indult a világűrbe. Jang Li-vej akkor 21 és fél órát tartózkodott a világűrben, miközben tizennégyszer kerülte meg a Földet, ahová a korábbi pilóta nemzeti hősként tért vissza.

Kína az egykori Szovjetunió és az Egyesült Államok után harmadikként küldött saját területéről és saját űreszközeivel embert a kozmoszba. Megfigyelők szerint a mostani űrhajó fellövése nem véletlenül követte huszonnégy órával a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának ülését, amely jóváhagyta az új ötéves gazdasági tervet.

A Sencsou-6 űrhajó – mint szakértők közölték – négy hajtóművel rendelkezik, s az az egykori szovjet Szojuz-modell, 9,2 méter hosszú, nagyobb teljesítményre képes, továbbfejlesztett változata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik