Élet-Stílus

A magyar kullancsok 17,3 százaléka hordozza a Lyme-kórt

A 450 bevizsgált rovar 17,3 százalékában mutattak ki egy vagy több, a Lyme-kórért felelős Borrelia baktériumot. A fertőzött kullancsok többségét Győr-Sopron-Moson, Komárom-Esztergom és Pest megyében, valamint Budapesten találták.

A május végén meghirdetett kullancs-visszaküldési akció során eddig 1200 kullancsot küldtek a Kullancs Szövetség (KSZ) címére. Az eddigi vizsgálatok alapján a vérszívókban talált baktériumok közül az ízületi változásokat okozó volt a legritkább, 52 százalékuk bőrelváltozásokat idéz elő, 39,8 százalékuk pedig idegrendszeri megbetegedésekért felelős.

Az ízületi bántalom kórokozójának tipikus hordozói a kisrágcsálók, a mókusok, az őzek és a sünök, az idegrendszert megtámadóé a rigófélék és a sünök, a bőrelváltozást okozóké az erdei egerek, pockok és szintén a sünök.

Fertőzött rovarok érkeztek még Csongrád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas és Veszprém megyék területéről.

A vizsgálatok nem értek véget, a fertőzött kullancsok beküldőit további vérvizsgálatra hívják, hogy megállapítsák, a fertőzött rovar csípése mekkora eséllyel okozhat megbetegedést. További háromszáz embert azért vizsgálnak majd meg, hogy megtudják, van-e összefüggés az egyes vércsoportok és a kullancsok támadási hajlandósága között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik