Élet-Stílus

Kazahsztánban landolt a Szojuz űrhajó

Kazahsztán sztyeppés körzetében sikeresen landolt kedden hajnalban a Szojuz TMA-7 űrhajó, fedélzetén egy orosz és egy amerikai űrhajóssal, továbbá azzal az amerikai tudóssal, aki húszmillió dollárt fizetett azért, hogy ő lehessen a Nemzetközi Űrállomás (ISS) immár harmadik amatőr vendége.

Az űrhajó alig több mint három órával korábban vált el az űrállomástól és indult vissza a Földre. Utasai, az orosz Szergej Krikaljov, továbbá az amerikai John Phillips április óta tartózkodtak a állomáson, míg tudóstársuk, Gregory Olsen egy hetet töltött társaságukban.

Az amerikai tudós, aki egyébként egy infravörös kamerákat előállító vállalat dúsgazdag alapítója, október 1-én indult útnak Bajkonurból az orosz Valerij Tokarjev és az amerikai William McArthur űrhajósok társaságában, akik elődeiket váltották fel az ISS fedélzetén. Tokarjev és McArthur a tervek szerint ugyancsak hat hónapot tölt az űrállomáson.

Az orosz űrügynökség (Roszaviakozmosz) 2001 áprilisában küldte fel az első űrturistát Dennis Tito amerikai milliárdos személyében, akit szinte napra pontosan egy évvel később, 2002 áprilisában követett Mark Shuttleworth dél-afrikai vállalkozó. A “viteldíj” ugyancsak húszmillió dollár volt. Gregory Olsen még a világűrből – visszaindulás előtt – egy csoport főiskolai diáknak azt nyilatkozta, hogy az egy hét alatt minden álma beteljesült.

Szergej Krikaljov, aki immár hatodik űrutazásán vett részt, és rekordidőt, összesen 803 napot töltött a világűrben, pedig arról beszélt: a fél év alatt elsődleges céljuk az volt, hogy jobb karba hozzák az űrállomást. Úgy értékelte, hogy társával az amerikai John Phillips űrhajóssal együtt rendkívül érdekes küldetésük volt és – mint fogalmazott – “a feladatot teljesítették.”

A Szojuz TMA-7 kereken három és fél óra alatt tette meg a Nemzetközi Űrállomás és a kazahsztáni végállomás közötti, mintegy 400 kilométeres távolságot. A hatóságoknak már néhány perccel a landolás előtt sikerült rádióösszeköttetést létesíteni az űrhajósokkal, akiknek felkutatására – azaz a pontos földet érés helyszínének a felderítésére – négy repülőgépet és tizenhét helikoptert küldtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik