Élet-Stílus

Karanténban horgásznak a magyarok

Négy magyar került karanténba Romániában, miután horgászni indultak a közeli folyóra. A román hatóságok a madárinfluenza-gyanú miatt az ország bizonyos körzeteibe korlátozzák a beutazást.

A romániai események újabb történése, hogy a veszélyes betegséggel kapcsolatos elővigyázatosság miatt négy magyar került karanténba Romániában Tulcea megyében. Az ukrán határhoz közeli egyik településen madárinfluenza-gyanú miatt karantént rendeltek el a hatóságok, és emiatt az ott tartózkodók nyolc napig nem hagyhatják el a területet. Polgár Viktor külügyi szóvivő semmilyen egyéb intézkedésről nem tud.

Szerkesztőségünk annak igyekezett utánajárni, hogy fenyeget-e a fertőződés gyanúja bárkit is. Kérdésünkre a szóvivő elmondta, hogy nincs szó fertőzésről, és hogy a madárinfluenza-gyanú sem bizonyosodott még be a környéken történt madárpusztulások esetében.

A tájékoztatás szerint emberi megbetegedést nem tapasztaltak a környéken, így pusztán biztonsági óvintézkedésekről beszélhetünk. A magyar állampolgárok egyébként horgászni mentek a környékre, s így véletlenül kerültek az intézkedések hatálya alá.

Hivatalos forrrások szerint a Kelet-Romániában bekövetkezett madárpusztulás okának romániai és nemzetközi vizsgálatai egyelőre nem igazolták, hogy madárinfluenza jelent meg az országban. A hatóságok – megelőző lépésként – a Duna-delta vonzáskörzetében bizonyos korlátozó intézkedéseket, egyes körzetekben beutazási tilalmat rendeltek el. Az ország más térségébe a beutazást nem korlátozták. Azon magyar állampolgárok – és csak azok! –, akik Románia keleti területeire szándékoznak utazni, indulás előtt a Külügyminisztérium honlapján, illetve a járványügyekben illetékes hatóságainál érdeklődjenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik