Élet-Stílus

Isztambul is lehet Európa kulturális fővárosa

Az Európai Unió döntése értelmében nem két, hanem három európai város birtokolhatja a kulturális főváros címet. A csatlakozási tárgyalásait frissen megkezdett Törökországgal erről már szerződést is kötöttek, és meg is nevezeték jelölt városként Isztambult – írja a keddi Magyar Nemzet.

Kósa Lajos a hét pályázó magyar város egyike, Debrecen polgármestereként úgy véli, nem sportszerű, hogy a német és a magyar pályázatok beadását követően ilyen drasztikusan változik az eredeti pályázati kiírás. Kósa szerint mind a német mind a magyar pályázókat kényelmetlen helyzetben hozta, hogy olyan világvárossal kell megmérkőzniük, mint a két kultúra és földrész határán fekvő Isztambul. Az is különös, hogy egy olyan pályázatot nyitnak meg külső kandidáló előtt, ami eddig kizárólag európai települések számára volt elérhető.

Hét magyar város – Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Miskolc, Pécs és Sopron – versenyez az Európa kulturális fővárosa címért, amelyet a győztes 2010-ben a német Görlitz vagy Essen – és a Magyar Nemzet értesülése szerint Isztambul – városával együtt birtokolhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik