Élet-Stílus

Káros vegyi anyagok a vérünkben

Az Európai Unió miniszterei után most 12 európai ország reprezentatívnak számító családjától vettek vért, hogy kimutassák benne a káros vegyi anyagok jelenlétét. A mostani vizsgálat megerősítette a minisztereken végzett tavalyi vizsgálat végeredményét: rengeteg káros vegyi anyag kering a vérünkben.

A tavaly ősszel végzett látványos vizsgálat eredménye sokak számára megdöbbentő volt: a 13 európai környezetvédelmi és egészségügyi miniszter vérében a vizsgált 103 vegyi anyagból 55 előfordulását kimutatták, ráadásul 25 standard vegyszer mindegyik miniszter vérében megtalálható volt. Egy tűzgyulladást gátló szer (BDE-153) és két növényvédő szer mellett (DDE, HCB) a tavalyi vizsgálat elsősorban különféle poliklórozott bifenilt mutatott ki, amelyek a vérvétel alanyainak tudta nélkül kerültek a vérükbe.

A miniszterektől a családokig bezárólag mindenki „vegyszeres”

A mostani vizsgálat során 13 európai család 3 generációját vizsgálták meg azért, hogy kiderüljön: az elmúlt hatvan-hetven év során vajon csökkent-e a vérünkben keringő vegyszerek aránya. Nos, a mostani vizsgálatok eredménye hasonlóan szomorú, mint a tavalyié: a generációk vére között a vegyi anyagok mennyisége tekintetében nem sok különbség volt. A WWF által közzétett eredmények szerint 107-ből 73 féle vegyi anyag biztosan kimutatható a családok vérében, és a megoszlás derűre semmiféleképpen sem ad okot.

A WWF Generation X programja szerint ugyanis a nagyszülők generációjának vérében találták átlagosan a legtöbb vegyszert (63 félét), ezt követően azonban nem a szülők jönnek (49 féle vegyszer), hanem a gyerekek generációja 59 féle vegyszerrel. Ez azt jelenti, hogy csökkenő vegyianyagkoncentrátumról egészen biztosan nem beszélhetünk, inkább folyamatosan változó összetételű és inkább enyhén növekvő mennyiség jellemzi Európa lakosainak vérét.

A WWF vegyianyagok jelenlétéről szóló DetoX kampánáynak vezetője, Karl Wagner szerint „mi mindannyian akaratlanul is egy globális kísérlet alanyai vagyunk, és sokkoló annak tudata, hogy még gyerekeink sem lesznek mentesek a különféle vegyi anyagoktól.”

A legfiatalabb generációnál azonban egészen más jellegű vegyi anyagokat mutattak ki, mint a megelőző két generációnál: az előbbiek vérében ugyanis igen sok olyan káros anyag van, melyek a modern technológia egyszerű használatával kerülhetnek a vérünkbe. Elsősorban a számítógép és különféle elektronikus eszközök használatakor, különféle textíliák viselésekor és a legmodernebb kozmetikumok használatakor fertőződik el vérünk jelentős mértékben. Ezzel szemben a nagyszülők generációjában olyan vegyszereket mutatott ki a vizsgálat, melyek manapság immáron a betiltott szerek közé tartoznak. Ezért is aggasztó a tendencia, hiszen azt jelzi, hogy egyre több kemikália kifejlesztése révén, mindig másfajta vegyszerek jutnak vérünkbe. Ha egyiket betiltjuk, akkor a vegyipari lobbi egészen biztosan kifejleszt egy másikat, amely legalább annyira káros egészségünkre, mint az előző.

Vegyes eredmények, kétséges végszavazás

A vizsgálat eredményeinek közzététele – nem véletlenül – egybeesik azzal az eseménnyel, hogy az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága a héten tárgyalta az ártalmas vegyi anyagok gyártásáról és felhasználásáról szóló törvény tervezetét. A REACH-nek (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals) az eheti szavazáskor egy kompromisszumos változata jutott át a bizottságon, amely néhány elemében megőrizte az eredeti tervezet szigorát, másutt viszont engedékenységre hajlott. A zöld szervezetek szerint azért aggasztó, hogy már a környezetvédelmi bizottság is csak egy kompromisszumos javaslatot terjeszt az Európai Parlament plenáris ülése elé, mert két másik bizottság (a gazdasági ügyekkel és a belső piac kérdéseivel foglalkozó) eleve igen sok elemét ellenzi a REACH-nek, mondván az jelentős mértékben csökkentené az európai kis- és középvállalkozások versenyképességét a vegyipari szektorban.

A vegyipari lobbi szintén elég komoly befolyással bír, így a WWF és a többi környezetvédelmi szervezet csakis a nyilvánosság erejében bízhat a plenáris tárgyaláskor és a jövő év első felében esedékes végszavazáskor. A környezetvédelmi bizottság tagjai ennek ellenére viszonylagos megelégedettséggel nyilatkoztak a tervezetről: ha a környezetvédelmi bizottság tervezetét fogadná el az Európai Parlament, akkor a vegyipari vállalkozásokat arra köteleznék, hogy amennyiben létezik kevésbé veszélyes helyettesítője, úgy kötelesek lennének a gyárak kicserélni kevésbé veszélyes vegyi alapanyagra a most használat igen veszélyes kemikáliákat.

Az állatkísérleteket is összehangolnák, hogy párhuzamosan ugyanolyan állatkísérleteket ne végezhessenek Európában, és hozzávetőleg 30 ezerre egészíti ki a tervezet azon vegyszerek listáját, melynek jelenlétét adott esetben egy létrejövő központi szerv, az Európai Kemikália Iroda (European Chemicals Agency) vizsgálni köteles. A kis és közepes vállalkozásokat kímélve azonban az 1 és 10 tonna közötti vegyszerrel dolgozó vállalatok termékeit csak indokolt esetben kell vizsgálni, ami jelentősen felpuhítja az eredeti tervezetet. A nagyvállalatokra, azaz a több mint évi 10 tonna vegyszerrel dolgozó vállaltokra viszont a jelenleg is szigorú szabályozás maradna érvényben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik