Élet-Stílus

Gyógyszer helyett gyümölcsök

Egy okkal több, hogy gyümölcsöt és zöldséget együnk, főként nyersen: így elkerülhetjük öregségünkre az Alzheimer-kórt.

Peter Houghton, londoni professzor felfedezte, hogy olyan gyümölcsök, mint például az alma és a narancs, olyan zöldségek, mint a brokkoli, a burgonya, vagy a retek, úgy hatnak, mint a gyógyszerek, amelyeket az Alzheimer-kórban szenvedők kapnak.

A kórnak, amelyet jelenleg még nem lehet gyógyítani és egyértelműen nem tisztázott kialakulásának oka sem, egyik legnyilvánvalóbb tünete a fokozatos emlékezetvesztés. Az Alzheimer-kóros beteg agyában csökkent mennyiségben van jelen az acetilkolin nevű anyag, amely fontos információ–, üzenetközvetítő molekula. Az alkalmazott gyógyszerek jelentős része az acetilkolint bontását végző acetilkolin-észteráz enzimet bénítja, amellyel megfékezhető a gyors hanyatlás, sőt olykor sikerül a kóros agyi folyamatokat is megfordítani.

A professzor, akinek elsődleges kutatási területe a növények hatása az idegrendszerre, elmondta, hogy a fenti gyümölcsök és zöldségek hatása ugyan gyengébb a gyógyszernél, de vizsgálják, hogy rendszeres fogyasztásuk hathat-e jelentős módon.

“A következő lépésben a betegekből képzünk két csoportot, amelyekből az egyik rendszeresen fogyaszt gyümölcsöt és zöldséget, a másik nem, és megvizsgáljuk, milyen különbségek lesznek közöttük a központi idegrendszerük romlását tekintve. Hosszú az út, de aki ezeknek a fogyasztására ösztönzi az embereket, nem tévedhet, mert ez csak egyik hatásuk lehet, több más jó hatásuk pedig már bizonyított” – nyilatkozta a professzor.

A brit királyi gyógyszerészeti társaság mindenesetre már megindította kampányát a gyümölcsök és zöldségek fokozott fogyasztására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik