Élet-Stílus

Sörszag és rókaparádé Münchenben

Alig fejeződött be az idei fesztivál, azonban már érdemes készülődnie annak, aki jövőre ott szeretne lenni a 173. Oktoberfesten. Tapasztalatok és jó tanácsok a sör és a sörivás háromhetes müncheni ünnepéhez.


Adatok-számok

• Idén a korsó sör (1 Maß = 1 liter) 6,65 és 7,25 euró között ingázik, ami átlag 15 centtel drágább a tavalyinál.
Mivel a német újraegyesítés ünnepnapja (október 3) idén egy hétfői napra esik, a rendezvényszervezők egy nappal meghosszabbították a fesztivált, hogy az is beleessen.
• 12 000 dolgozót alkalmaz az Oktoberfest
• 3 hét alatt 955 millió eurót költöttek Münchenben: a fesztivál területén 450 milliót – étel, ital, vursli, szuvenír… – és a maradék 505 millió pedig Münchenben és környékén oszlik meg: vásárlás, közlekedés, éttermek és szállodák.
• 1818 óta lehet sört kapni a fesztiválon, és 1896 óta állítanak a nagy serfőzdék sátorházakat.
• 1892 óta szolgálnak fel sört üvegkorsóban. Korábban csak cserépkorsók voltak, és a hagyománytisztelők még manapság sem isznak másból.
• 300 rendőr és 900 közterületi munkás gondoskodik a „problémamentes” mulatságról: ebből néhányuk egyenesen Olaszországból érkezik, mert a rengeteg olasz turista, úgy tűnik, külön figyelmet igényel.


 

A világ legnagyobb sörfesztiválja egy királyi pár hetedhét országra szóló lakodalmának köszönheti születését. I. Ludvig koronaherceg (későbbi bajor király) és Saxony-Hildburghausen Theresa hercegkisasszony 1810. október 12-én kötött házasságát háromnapos királyi mulatság követte, melyre München minden polgára hivatalos volt. Az ünnepség az akkori városfalak előtt elterülő mezőn került megrendezésre, és egy lóversennyel zárult (a mezőt ekkor keresztelték Theresienwiesének). A fogadásnak Bajorország-szerte hatalmas volt a sikere… és így megrendezték a következő évben is.

Teltek-múltak az évek, idén szeptember 17-e és október 3-a között 172-ik alkalommal került megrendezésre Münchenben a világ legnagyobb sörfesztiválja, az Oktoberfest. Az őszi vigasság körülbelül 6 millió látogatót csábít a bajor fővárosba minden évben: 5 millió liter sör, 200 000 pár kolbász, és ki tudja hány perec és mézeskalács fogy el a 3 hét leforgása alatt. Egyes számítások szerint a legurított sörmennyiséggel hat olimpiai méretű uszodát lehetne megtölteni. (A mindenkori legnagyobb fesztivál 1985-ben volt, amikor 7,1 millió látogató 6,6 millió liter sört ivott meg.)

Ugaron hagyva

Míg az év többi hetében a helyszín többnyire üresen tátong, az Oktoberfest három hetére egy jól felszerelt, óriás méretű vurstlivá alakul át. A fő attrakciót természetesen a hatalmas sörsátrak jelentik, de nem hiányozhatnak a piaci árusok sem: mézeskalács, pörkölt csemege, sósperec, vattacukor, grillcsirke és sült kolbász… mi szem szájnak ingere, minden megtalálható (persze a vegetáriánusokra specializálódott éttermek még nem törtek be a piacra!).

A gasztronómiai élvezeteken kívül közkedvelt szórakozásnak számít a vidámparkozás is: itt állítják fel évről évre a világ leggyorsabb és leghánytatóbb hullámvasútjait (figyelem: az olimpiai ötkarikát bejáró hullámvasút csakis a legbátrabbaknak ajánlott!). De aki inkább a szerényebb vurstlitempót kedveli, az is könnyen válogathat a számtalan körhinta, dodzsem és óriáskerék közül.

Sramli, dirndli és a jól szervezett németek

Holott az először megrendezett fesztiválon (1810) még egyáltalán nem árultak alkoholt, napjainkban 14 sörsátor gondoskodik arról, hogy egy torok se maradjon szárazon. Minden egyes sátor egy külön serfőzdét reprezentál: a sörök valóban más ízűek, de két dologban megegyeznek: kizárólag literes korsókban kerülnek felszolgálásra, és kifejezetten az Oktoberfestre készültek (máskor és máshol nem fogyaszthatók).

A sörsátrak leginkább egy olyan magas és kivilágított istállóra emlékeztetnek, ahol lovak helyett több ezer ember tolong, dülöngél, énekel és táncol. Az asztaltetőn táncolás és a sramlizene bármelyik sátorban megfigyelhető, de jó asztalokra ne számítsunk, mert azok már egy évvel korábban „elkeltek”. A bennfentes müncheniek rutinosan, egy évvel korábban (rögtön a tavalyi fesztivál befejezése után) lefoglalták az idei helyüket. 

A rendelés művészete: kisebb praktikák

Ha valaki Oktoberfestre készül, jó, ha a fejébe vés néhány íratlan szabályt. Ezek közül az első, hogy rendelni kizárólag ülő helyzetből lehet. Ha fogyasztani is szeretnénk, de nincs asztalunk, akkor több megoldás közül választhatunk. Mivel ebben a pár hétben München legbefolyásosabb emberei a pincérek, próbáljunk meg összebarátkozni eggyel… és mindig lesz asztalunk. Ha ez a megoldás – idő, kapcsolatok vagy rátermettség hiányában – nem jönne össze, akkor se keseredjünk: próbáljuk meg betuszkolni magunkat az egyik sátorba, szúrjunk ki magunknak egy szimpatikus és/vagy kellően pityókás, ülőhellyel rendelkező vendéget, gyorsan kössünk vele barátságot és kérjük meg, hogy rendeljen nekünk. Ha ehhez túl félénkek lennénk, akkor foglaljunk előre helyet magunknak a fesztivál internetoldalán (Oktoberfest.de)… és látogassunk el a helyszínre jövőre.

A második szabály a fogyasztásra vonatkozik: ha nem akarunk röpke fél óra alatt teljesen lerészegedni, akkor próbáljunk a müncheni szisztéma szerint fogyasztani: korsó sör, korsó víz, korsó sör, korsó víz… és így tovább. Tény és való, hogy a vidámparki móka jó szórakozás, de még az edzett gyomrúak sem biztos, hogy hányás nélkül megmenekülnek, ha mindenre felülnek. Hogy minél tovább bírjuk a pörgést, érdemes a szerkentyűket még az evés-ivás előtt kipróbálni. De vigyázat: ezt a szabályt sokan nem veszik komolyan, ezért fel kell készülnünk arra is, hogy az Oktoberfesten az égből nem csak az eső eshet! Ha pedig már túl vagyunk a körhintázáson, béleljük ki gyomrunkat jó zsíros kolbászokkal, sült húsokkal (vegák: legalább sült krumplikkal) és csak utána essünk neki a sörözésnek.

                                Bajor sörkategóriák

• Helles – átlagos világos sör, amit 1 literes korsóban szolgálnak fel (a felszolgálólányok 5-6 ilyen korsót képesek kicipelni „kezenként”)
• Dunkels – régimódi barna sör, szintén egyliteres korsóban kerül felszolgálásra. Pirított malátából, erős és telt íze van
• Pils/Pilsner – félliteres korsóban kerül felszolgálásra. Könnyű ízű sör. Eredetileg Csehországból származik, de sok más országban imitálják, általában nem túl sok sikerrel, ám a münchenieknek nincs miért szégyenkezniük
• Weissbier – finom, selymes ízű, világos erős sör. Általában búzából készül, és sok habbal, valamint egy kis friss citromlével kerül felszolgálásra. Szintén a félliteres korsó a porció
• Radler – fele sör, fele limonádé
• Russen – fele világos sör és fele limonádé
• Neger – fele világos sör és fele kóla

  

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik