Élet-Stílus

Filmes séta Párizs utcáin

A Francia Intézet újra ingyenes filmes körutat szervez az utazni vágyóknak! Ami Párizsba repít: a celluloidszalag.

Ezúttal a francia új hullám mesterműveit és Gaál István dokumentumfilmjét mutatják be. Pihenőt Autant-Lara filmjénél tartanak, amely bár magán viseli az új hullám egyes jegyeit, annak nem teljes értékű képviselője. A séta október 3-án indul 19 órakor és október 7-én ér véget a Francia Intézet nagy előadójában! Jó utat!

Az október 3-i nyitófilm rendezője, Gaál István így írt a Rendhagyó párizsi leltár című rövidfilmjéről: „A hatvanas évek elején Párizsban arról álmodoztunk a “nouvelle vague” rendezőivel: milyen jó lenne egy olyan könnyű kamera, amellyel képi jegyzeteket készíthetnénk. Sajnos nagyon soká jött el a megoldás, a digitális elektronikus felvevőgép révén. De eljött. Rendhagyó leltárt készítettem arról a városról, melyet nagyon szeretek, s ahol első játékfilmem, a Sodrásban világpremierje volt.”

A filmes barangolás néhány további állomása: Godard: Kifulladásig, Eric Rohmer: Párizsi randevúk. A zárófilm a Párizs az új hullám rendezőinek szemével című1965-ös alkotzás, ahol Jean-Luc Godard, Jean Douchet, Eric Rhomer, Claude Chambrol, Jean-Daniel Pollet, Jean Rouch vall a világ fővárosáról, mindenki a saját szemszögéből.
Amíg Pollet a Saint Denis utcában keresgél, addig Rouch a Gare du Nord-t szemeli ki, Douchet a Saint-Germain des Prčs környékén jár, Rhomer a place des Etoiles-t választja, Godard a Montparnasse és Levallois között hezitál, Chambrol pedig a La Muette-nél barangol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik