Élet-Stílus

Elindult Kazahsztánból a harmadik űrturista

Elindult a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőteréről a Szojuz-űrhajóamely három kozmonautát, köztük egy amerikai űrturistát szállít a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Gregory Olsen amerikai tudós húszmillió dollárt fizetett azért, hogy ő legyen az űrállomás harmadik, amatőr vendége. Két útitársa, William McArthur amerikai és Valerij Tokarjev orosz kozmonauta azért utazik az ISS-re, hogy felváltsa az űrállomáson dolgozó nemzetközi személyzetet. Az orosz Szergej Krikaljov és az amerikai John Phillips, aki idén április óta tartózkodik a világűrben, október 11-én tér vissza a Földre, Olsennel, a harmadik utassal együtt.

William McArthur és Valerij Tokarjev a tervek szerint fél évet tölt majd az állomáson.

Az orosz űrügynökség (Roszaviakozmosz) 2001 áprilisában küldte fel az ISS-re az első űrturistát Dennis Tito amerikai milliárdos személyében, akit szinte napra pontosan egy évvel később, 2002 áprilisában Mark Shuttleworth dél-afrikai informatikai vállalkozó követett. Olsenhez hasonlóan Tito és Shuttleworth is 20 millió dollárt fizetett az utazásért.

Kilenc perccel a fellövés után a Szojuz ráállt a kijelölt körpályára. A Nemzetközi Űrállomásig tartó út két napot vesz igénybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik