Élet-Stílus

Csehországban létesít üzemet a Hyundai

A Hyundai dél-koreai autóipari vállalat pénteken bejelentette, hogy új európai gyártótelepét Csehországban akarja létesíteni. A Hyundai Motor ezzel akarja megvetni lábát az európai piacokon.

A valószínűleg a lengyel határ közeli Ostravában létesítendő gyártótelepet mintegy 1,2 milliárd dolláros (1 milliárd eurós) befektetéssel hozzák létre. Az első számú dél-koreai – és a világ hetedik legnagyobb – járműipari vállalatának elnöke, Csung Mong-ko Jiri Paroubek miniszterelnökkel való csütörtöki találkozóján reményét fejezte ki, hogy a cseh kormány segít majd a telephely kiválasztásában, az infrastruktúra megteremtésében és beruházási támogatást is nyújt majd a vállalatnak. A megállapodást még nem írták alá.

A Hyundai a jövő évben kezdené el az építkezéseket, a tömegtermelést pedig 2008 második félévében indítaná be. A kapacitást évi 300 ezer járműre tervezik. A Hyundai, amely májusban avatta fel első amerikai gyártótelepét avatta fel Alabamában, a csehországi telephely létesítésétől költségeinek, köztük a szállítási költségeknek a csökkentését és a valutaárfolyam-kockázatok mérséklődését várja. A dél-koreai gyártó az idén európai eladásainak 23 százalékos, 462 ezer járműre történő növelését tervezi.

A Hyundainak Törökországban van gyártóbázisa, közös vállalata, a Kia Motors pedig Szlovákiában kezdi meg 2006-tól a gyártást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik