Élet-Stílus

Víz alatti régészeti kiállítást terveznek Bulgáriában

Az ókori trák város, Szevtopolisz (Szeuthopolisz) víz alatti bemutatására készülnek a bolgár régészek. A rendkívüli jelentőségű kulturális örökséget a kommunizmus idején, a Georgi Dimitrov-gát építésekor árasztották el.

Fél évszázaddal ezelőtt eltűnt a Balkán-félsziget Görögországon kívüli egyik legjelentősebb ókori emléke, Szeuthopolisz, III. Szeuthész trák király fővárosa. Az odrüsz állam legjelentősebb emlékhelyét bolgár vízépítő mérnökök árasztották el, hogy a Georgi Dimitrov-gátat megépíthessék Közép-Bulgáriában.

Víz alatti liftet terveznek

A felbecsülhetetlen jelentőségű romvárost most a bolgár régészek legalább részben szeretnék a nagyközönség számára is bemutatni. Víz alatti liftet terveznek a helyszínre, amely a gát fenekén lévő épületmaradványokat láthatóvá tenné a turisták számára is.

A tervek része az is, hogy körülbelül fél hektáron, azaz nagyjából eredeti méretében helyreállítanák a város maradványait is. Mindezek a munkálatok előreláthatólag kilenc évet vennének igénybe.

Szeuthopolisz a fénykorát a Kr. e. V-IV. században élte. A mai Krun település közelében található romváros Kazanlik körzetéhez tartik. Kazanliknál és Mezeknél fedezték fel a trák uralkodók leghíresebb síremlékeit, de más nekropoliszokra is rábukkantak a környéken. III. Szeuthész, az utolsó jelentősebb trák uralkodó idején ugyanis ez a térség volt az odrüsz állam központi területe.

Az egyik Szeuthopolisz környéki sírban egy bronz sisakot, egy arany ivókupát, három amforát és tíz lándzsát, egy kardot, egy kerek pajzsot és egy lábvértet találtak. Szeuthopolisz Kazalniktól hét kilométerre fekszik, a Tundzsa folyó kanyarulatában. Két méter vastag falai voltak, azon kívül, hogy vizes árokkal vették körbe, illetve egy kisebb mellékfolyó is biztonságosan elszigetelte a külvilágtól. Bástyák is védték az erődítményeket.

Görög hatások

Ha Szeuthopoliszban elkészül a víz alatti üveglift, akkor a romváros víz alól is megtekinthető lesz. A romváros legfontosabb épülete a központi citadella, de van itt szentély, illetve templom a trák isteneknek, továbbá egy ünnepi csarnok, amelyet mozaikok díszítenek.

A Szeuthopolisz bemutatására irányuló projektet „Trák Királyok Völgyének” nevezték el, alighanem a sokkal híresebb egyiptomi „Királyok Völgye” mintájára. A projekt már kezdetét vette azzal, hogy a napokban megnyílt egy önálló kiállítóterem a helyi történeti múzeumban, amely III. Szeuthész korát mutatja be a látogatóknak.

Szeuthopolisz egyébként trák és görög hatásokat egyaránt tükröz. Ebben a korban már erőteljesen hellenizálódtak a görögökhöz közeli népek, népcsoportok. (Egyes teóriák szerint a perzsa birodalom is erős görög kulturális befolyás alá került, méghozzá már jóval Nagy Sándor keleti hódításai előtt. A perzsáknál jóval gyengébb trák államok pedig még inkább ki voltak téve a görög hatásoknak.)

III. Szeuthész trák király egyébként sikeresen harcolt Nagy Sándor halála után a makedón Lüszimakhosz ellen, és városának befolyását Trákia kisebb részére kiterjesztette. Ugyanakkor a trákok lakta területek jelentősebb része már a makedónok uralma alá tartozott ekkoriban. Az odrüszök állama végül a Kr.e. III. században végleges hanyatlásnak indult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik