Élet-Stílus

Októberben ünnepeljük a magyar festőket

Magyar Festészet Napja Életműdíjat kap Sváby Lajos festőművész. A díjat október 18-án a Művészetek palotájában megrendezendő IV. Festő-doyenek kiállításán veheti át a művész – jelentette be szerdán Bárdi Tibor, a Festészet Napja ötletgazdája.

A négyéves festőünnep idén először nemcsak október 18-án, Szent Lukács, a festők védőszentje napján kerül megrendezésre. Az események Budapesten és az ország több városában már október 15-én elkezdődnek. Az érdeklődők több száz ma élő magyar festő több ezer művével találkozhatnak a kiállításokon.

Az egyre nagyobb érdeklődést kiváltó ünnep célja, hogy néhány napra a magyar festészetre irányítsa a figyelmet – mondta König Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora. Hozzátette, szinte valamennyi kiállítónak volt köze a 140 éves iskolához. Az viszont még nem fordult elő, hogy az egyetem tanárai közös kiállításon mutatnák be legújabb képeiket. Október 18-án, az egyetem aulájában most ez is megvalósul.

„Én képeket akarok látni a falakon, hogy újra kinyissák elém a világot… – írta Babits Örökkék ég a felhők mögött című versében. Örökkék … Ismerjük ezt a színt? Ismerjük a színskála valamennyi színének hasonló mélységű tartalmát? Tudjuk-e, hogy a színritmusoknak és gesztusoknak milyen hangulatteremtő erejük van?

Egész nemzedékek, társadalmi rétegek életéből maradt ki a festészet értékeinek élményszerű elsajátítása, miáltal világuk nem képes kinyílni – a szó babitsi értelmében”- írják a szervezők kiáltványukban.

15 éve nem volt együtt a szakma – mondta Atlasz Gábor, a rendezvény egyik szervezője. Az egyes alkotók elszigetelődtek, önállóan próbáltak érvényesülni és komoly ellentétek feszültek a festőtársadalmon belül. A Magyar Festészet Napja rendezvénysorozat talán legnagyobb érdeme, hogy újra összehozza a hazai festőket. Sokan, akik korábban beszélő viszonyban sem voltak egymással, ma egy légtérben állítanak ki annak ellenére, hogy életszemléletük, stílusuk, koruk, művészeti megközelítésük, vagy akár politikai meggyőződésük különböző.

A vidéki városok közül Debrecen, Keszthely, Miskolc, Siklós, Sopron, Szeged és Szigetszentmiklós kapcsolódik a rendezvénysorozathoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik