Élet-Stílus

Több millió állat kiirtását tervezik Ausztráliában

Ausztráliában szakértők a szabad természetben élő vad tevék, lovak, szamarak, sertések, macskák és rókák millióinak kiirtását javasolják a biológiai sokféleség (biodiverzitás) megőrzése érdekében - ezt tartalmazza egy parlamenti jelentés, amelyet októberben szándékoznak a képviselők elé terjeszteni.

Az illetékes parlamenti bizottság elnöke, Alby Schultz szavai szerint az európai bevándorlók által több mint kétszáz évvel ezelőtt Ausztráliába bevitt állatok veszélyt jelentenek a környezetre és a mezőgazdaságra. “Ezeket az állatfajtákat ki kell irtani” – követelte Schultz.

Az európai eredetű állatfajok könnyen el tudtak szaporodni az ötödik kontinensen, ahol kevés a ragadozó és sok a nagy kiterjedésű, ritkán lakott terület. A környezetvédelmi hatóságok becslése szerint jelenleg többek közt 23 millió sertés, ötmillió szamár és 300 000 ló él vadon. A parlament jelentése szerint ezek az állatok évente átszámítva több mint 111 milliárd forintnak megfelelő kárt okoznak Ausztrália mezőgazdaságának. A bizottság jelentése javasolja ezeknek az idegen állatfajtáknak a kiirtását.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) nemzetközi környezetvédő szervezet is támogatja a javaslatot. “Ezek az állatok hazánkba érkezésük óta veszélyeztetik környezetünket” – vélekedett Nicola Markus, a WWF ausztráliai képviselője, és egyúttal szorgalmazta, hogy lehetőség szerint úgy öljék meg őket, hogy ne kelljen szenvedniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik