Élet-Stílus

Nő a múzeumok látogatottsága

admin
admin

2005. 09. 28. 18:40

A múzeumok látogatottsága és presztízse folyamatosan emelkedik Magyarországon - mondta a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának múzeumi főosztályvezetője szerdán Pécsett.

Vígh Annamária az Országos Múzeumigazgatói Konferencián a témában tartott előadásában rámutatott: amíg 2003-ban 9 millióan, addig 2004-ben már 11,3 millióan keresték fel a hazai múzeumokat. Az intézmények társadalmi fogadtatása kedvező, a sajtóban pozitív hírértékük van, a kiállításokra egyre szélesebb társadalmi rétegek kíváncsiak.

Úgy vélte, a sikert tovább növeli az elmúlt időszakban, nemzetközi együttműködésben megrendezett 15 kiállítás, amelyek 1,7 millió látogatót vonzottak.

Magyarázata szerint a múzeumok népszerűségének növekedése elsősorban a múzeumi infrastruktúra fejlesztését, gyűjtemények, kiállítások megújítását, bővítését és új tárlatok nyitását célzó Alfa-programnak köszönhető, amelynek révén sikerült konkrét célokra fordítani az ágazatra szánt forrásokat.

Vígh Annamária örvendetesnek nevezte, hogy a vidéki múzeumok fejlesztése terén egyre erősebb az önkormányzati szerepvállalás is. Amíg az önkormányzatok két évvel ezelőtt 77 millióval, addig tavaly már 131 millió forinttal támogatták a különböző beruházásokat. Tették ezt azért is, mert erős civil szektor munkálkodik mögöttük, kikényszerítve ezen intézmények megújítására vonatkozó pályázatok beadását – fogalmazott.

A jövő nagy kiállításaival kapcsolatban igényként fogalmazta meg az emelkedő állami garanciavállalást, a szponzoráció erősítését, valamint olyan modellértékű projektek támogatását, amelyek révén a képző- és iparművészet mellett más szakágak is érdekesebbé tehetők az emberek számára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.