Élet-Stílus

Barnamoszattal egészségesebbé tehető a hamburger

Egy kutatás szerint, ha barnamoszatból származó kivonatot adnak az egyébként egészségtelen ételekhez, sok betegség és az elhízás is megelőzhető. Így azok táplálkozása is egészségesebbé tehető, akik egyébként nem fanyalodnának biokosztra.

A brit Newcastle Egyetem kutatói az alginát, egy tengeri barnamoszatokból előállítható hatóanyag hatásait vizsgálták. A kivonat igazoltan erősíti a belek belső bevonatát alkotó nyálkaréteget, lassítja az emésztést, így kevesebb tápanyag szívódik fel a bélcsatornából. Emellett magas rosttartalommal is bír, ami az egészséges bélmozgás, jó emésztés alapfeltétele.

E tulajdonságai miatt az alginát segíthet megelőzni egyebek között az elhízást, a rosszindulatú béldaganatokat, a cukorbetegséget valamint a szívbetegségeket.

A hatóanyagot Lessonia és Laminaria tengeri barnamoszatokból vonják ki, melyek a távol-keleti, dél-amerikai, norvég és skót partok mentén halászhatók. Az alginát nem újonnan felfedezett szer, az élelmiszeriparban már régóta alkalmazzák zselésítő anyagként és világos sörök habjának keményítésére.

Ha a hegy nem megy…

Jeff Pearson professzor, az alginát vizsgálatát végző kutatócsoport vezetője szerint az íztelen, piszkosfehér színű por formájában alkalmazott hatóanyag „észrevétlenül” adható egyébiránt egészségtelen ételekhez: hamburgerhez, süteményekhez és más hizlaló, zsírdús táplálékokhoz.

Az emberek többsége ugyanis túlságosan kevés élelmi rostokban dús ételt, zöldséget, gyümölcsöt, gabonafélét fogyaszt, viszont a „junk food”, azaz az általában gyorséttermi, nagy kalóriatartalmú, de kis tápértékű eledel iránt nagy a kereslet. Ha ezekbe az étkekbe „belecsempészik” az alginát-adalékot, mely az ízükön nem változtat, életmódváltás nélkül is egészségesebbé tehető a táplálkozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik