Élet-Stílus

Mégis lehetnek tengerek a Titánon

A tudósok meggyőződéssel állították, tengerek, óceánok rejtőznek a Szaturnusz holdjának köde alatt. A Cassini eddigi adatai cáfolták az elméleteket, szeptemberi elrepülése során azonban valami egészen figyelemreméltóra bukkant.

A Titánról szeptember 7-én készült felvételek egy hatalmas partvonalnak tűnő felszíni jegyet tártak a kutatók elé öblökkel és csatornákkal, melyek egy tengert táplálhatnak, vagy táplálhattak. A feltételezett partvonal nagyjából 1700 kilométer hosszú és 170 kilométer széles, jól kivehetően egy világos, egyenetlennek tűnő, és egy sötét sík területet választ el, átszelve a hatalmas hold déli féltekéjét.

“Ez az a terület, ahol a legvalószínűbb a folyadék vagy egy nedves felszín jelenléte” – mondta Steve Wall, a szondát felügyelő Sugárhajtómű Laboratórium radar csapatának helyettes vezetője. Wall véleménye szerint, ha jelenleg nincs is jelen folyadék a felszínen, a közelmúltban egészen bizonyosan ott volt. Elmélete szerint a holdat időszakos esőzések vagy a talajból történő erőteljes folyadék beszivárgás áztatja.

A sötét területen látható világos minták arra utalnak, hogy egykor folyadék boríthatta, ami részlegesen visszahúzódott. Az öbölszerű jegyek szintén azt sugallják a tudósoknak, hogy a sötét-világos határvidék nagy valószínűséggel egy partvonal. A képfeldolgozó csapat szerint a felvételeken megfigyelhető egy csatornahálózat is, ami a világos területen keresztül fut, ez szintén folyadékok, feltehetően folyékony szénhidrogének jele. A 2004 októberében és 2005 februárjában végzett másik két radar letapogatással együtt a mostani rendkívül nagy felbontású felvételek legalább két különböző csatorna kialakulást azonosított a Titánon.

A szeptemberi felvételeken látható csatornák többsége mély és hosszú, szögletes jegyekkel és néhány mellékfolyóval megtűzdelve, ami azt jelzi, hogy a folyadékok igen nagy távolságokat, több mint 100 kilométert tettek meg a felszínen, mély barázdákat vágva a Titán jeges kérgébe. Ezzel szemben a korábbi felvételeken a csatornák egy sűrűbb hálózatot alkotnak, ami az esőzésekre és forrásokra utal.

A Titán a biológiailag még nem aktív Földéhez hasonló környezettel rendelkezik. Két nagy különbség van a két égitest között, az egyik a folyékony víz hiánya, a másik a Titán rendkívül alacsony hőmérséklete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik