Élet-Stílus

Beoltották a minisztert is

Magyarország felkészül a WHO által előre jelzett világméretű influenza járványra - nyilatkozta a FigyelőNetnek Bujdosó László tiszti tőorvos. Az oltóanyag előállításban fontos lépésként hétfő délelőtt megkezdődött a kísérleti oltóanyag embereken történő tesztelése.

Elsők között oltották be hétfő délelőtt Rácz Jenő egészségügyi minisztert, Bujdosó László tiszti főorvost és Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízottat azzal a kísérleti vakcinával, amelyet a madárinfluenza ellen fejlesztettek ki nemrégiben Magyarországon.

A FigyelőNet kérdésére Bujdosó László tiszti főorvos elmondta, hogy az itthon 1997 óta hatályban lévő influenza pandémiás tervet az év elején aktualizálták, amiután az illetékesek azonnal megtették a szükséges lépéseket a madárinfluenza-vírus elleni oltóanyag kifejlesztésére.

A mai védőoltásról elmondta, mindhármuktól vért vettek és általános orvosi vizsgálaton vettek részt.
A védőoltást a következő napokban mintegy 100-150 egészségügyi dolgozó kapja még meg, akik egy írásbeli tájékoztató kézhez vételét és egy önkéntességi nyilatkozat aláírását követően vesznek részt a kísérletben.

Korábban már beszámoltunk arról is, hogy már tesztelik az oltóanyagot, amely inaktivált vírust tartalmaz. Ezt a vakcinát abból a Délkelet-Ázsiában emberből izolált vírusból állították elő, amit a WHO bocsátott hazánk rendelkezésére. Az oltás így gyakorlatilag semmilyen virológiai kockázatot nem hordoz azokra akiken kipróbálták.


Az oltások után kezdődik az a kontroll fázis, amikor a beoltott személyek immunreakcióit vérvizsgálatokkal ellenőrzik, amely alapján következtetéseket vonnak le a szakemberek a hatékonyság szintjéről.

Bujdosó László szerint a sikeres oltóanyag kísérletek után, ha járványügyileg szükséges, körülbelül heti 500 ezer adagot vagyunk képesek előállítani. A kísérletek lefolytatása után azonban nem lehetséges azonnal legyártani a védelemhez szükséges mennyiséget, ugyanis a jelenleg Ázsiában pusztító kórokozó még nem alakult ki az emberről-emberre terjedő variáció.

Eddig több száz adag olyan ellenanyag készült el, amely az esetlegesen emberre is átterjedő betegség ellen nyújt védettséget. A tiszti főorvos szerint járványos körülmények között is maximum 3-3,5 millió oltás elegendő a fertőzés megfékezésére.

Arra a kérdésünkre, hogy mi történik, ha a járvány napok alatt eljutna Európába, azt válaszolta, hogy az oltóanyag előállítás fázisában van lehetőség a betegség gyógyszeres kezelésére is, amelyre a itthon is felkészültünk.

A járvány esetleges megjelenését Bujdosó László tavaszra teszi, amikor amúgy is erősebb az influenza kockázata éghajlatunkon. Véleménye szerint Európa mindent előzetes intézkedést megtesz a WHO által előre jelzett súlyos influenzajárvány elhárítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik