Élet-Stílus

Aloe Vera: a frissesség titka

Spanyol kutatók igazolták, hogy egy speciális Aloe Vera gélbe mártott szőlőszemek ötször annyi ideig frissek és kívánatosak maradnak, mint kezeletlen társaik. A gél színtelen, íztelen és maradéktalanul természetes.

A spanyolországi Miguel Hernández Egyetem kutatói Daniel Valero vezetésével kikísérleteztek egy olyan gélt, mely zöldségek és gyümölcsök felszínére kenve többszörösére nyújtja azok eltarthatóságát és fogyaszthatóságát. A gél alapanyaga az Aloe Vera, és a speciális előállítási eljárásnak köszönhetően a növény aktív hatóanyagai különösen koncentráltan találhatók meg benne.

A kutatók szőlőszemeken végeztek vizsgálatot. Crimson-féle magnélküli szőlőszemeket mártottak a gélbe, majd hűvös helyen tárolták azokat. Ugyanolyan körülmények között azonos fajtájú, kezeletlen szőlőt is raktároztak. Megfigyelték, hogy míg a nem kezelt szőlőszemek 7 nap után már sokat veszítettek minőségükből, az Aloe Vera bevonatú gyümölcs még 35 nap után is fogyasztható maradt.

A szőlő megőrizte, nedvtartalmát, feszességét és színét. Egy tíztagú vizsgálóbizottság megkóstolta a kezelt és a kontroll gyümölcsöket, és egyhangúlag a gélbe mártott szőlőszemeket tartotta ízletesebbnek.
A gél hatékonyságát több ponton fejti ki. Minthogy elsősorban poliszacharidokból áll, természetes határréteget alkot az oxigén és a nedvesség számára. Az Aloe Vera továbbá olyan baktérium- és gombaölő hatóanyagokat tartalmaz, melyek megakadályozzák mind az ember egészségét veszélyeztető, mind a gyümölcs minőségcsökkenését előidéző mikroorganizmusok megtelepedését.

A gélt a kutatók további gyümölcsökön és zöldségeken is vizsgálni készülnek. Valero szerint engedélyeztetésével nem lesznek problémák, hiszen csakis természetes alapanyagokból készül, és az Aloe Vera ma már széles körben alkalmazott termék az élelmiszeriparban is. Az új hatóanyagot elő lehet állítani spray formájában is, így alkalmazása még kényelmesebbé tehető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik