Élet-Stílus

Újabb hurrikáncsapás elől menekülnek

Egymillió embert evakuálnak, a NASA bezárta kapuit, az olajkitermelés jó része leállt – ismét hurrikánveszély a tengerentúlon.

Elutasított kubai segítség

Az Egyesült Államok elutasította a Kuba által a Katrina hurrikán pusztítása miatt felajánlott orvosi segítséget, mondván hogy elegendő számú amerikai orvos jelentkezett a feladatok ellátásához. Fidel Castro kubai elnök az Egyesült Államok déli partvidékén augusztus végén pusztító Katrina hurrikán elvonulása után már egy nappal felajánlotta, hogy a karibi szigetország 1586 orvost küld az Egyesült Államokba. Az Egyesült Államok 1961 óta embargót tart érvényben Kubával szemben, amellyel diplomáciai kapcsolatokat sem tart fenn.

Elérte a legmagasabb, ötös erősséget a Saffir-Simpson-skálán a Mexikói-öböl partvidékét fenyegető Rita hurrikán – közölte a miami központú amerikai országos hurrikán-előrejelző központ. A központ tájékoztatása szerint a forgószél sebessége eléri az óránkénti 265 kilométert a Mexikói-öbölben. A Rita hurrikán ereje ily módon megegyezik a Katrina hurrikánéval, amely augusztus végén pusztított az Egyesült Államok déli partvidékén, több mint ezer emberéletet követelve. Az újabb hurrikán szintén a déli partvidéket fenyegeti, a Rita szombat reggel csaphat le a térségben.

„Jelenleg nyugat felé vonul a Rita, észak-nyugati irányban. Várhatóan nyugat felé folytatja útját a következő 1-2 napban. Amint eléri a Mexikói-öböl nyugati részét, valószínűleg észak felé fordul. Olyan területeket veszélyeztet majd, mint Texas és Louisiana legnyugatibb része”- mondta el a BBC kérdésére Jamie Rome a floridai hurrikán központ munkatársa.

A légörvény már elhaladt Kuba mellett anélkül, hogy komolyabb károkat okozott vagy emberáldozatot követelt volna. A kubai hatóságok hétfőn és kedden több mint 240 ezer embert, köztük mintegy 12 ezer turistát evakuáltak. Az ítéletidő nyomán megrongálódott vezetékek miatt még napokba telik, mire Havannában teljesen helyreáll a víz-, gáz- és áramszolgáltatás.

Amikor a Katrina hurrikán lesújtott, sok bírálat érte az amerikai szövetségi és helyi hatóságokat, hogy túl későn cselekedtek és túl későn evakuálták az érkező vihar által fenyegetett lakosokat. Most igyekeznek ezt elkerülni mind országos, mind állami szinten, George Bush amerikai elnök már szerdán menekülésre buzdította a Rita hurrikán által veszélyeztetett vidékeken élőket. A helyi hatóságok által kiadott kényszerkilakoltatási utasításokat be kell tartani – mondta az amerikai elnök Washingtonban. Mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy a Rita nem válik olyan megsemmisítő erejű viharrá, mint az Egyesült Államok jó néhány déli államán végigsöprő Katrina hurrikán volt. “Fel kell azonban készülnünk a legrosszabbra” – hangoztatta az amerikai elnök.

A hatóságok eddig New Orleansban és a Texas állambeli Galvestonban adtak ki kilakoltatási rendelkezést, valamint Houston polgármestere felszólította a nagyváros alacsonyabban fekvő negyedeiben élőket, hogy ideiglenesen hagyják el otthonaikat, felszólítása azonban nem kötelező érvényű. Bill White ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy kormánya nem képes adott esetben a város teljes lakosságának elegendő járművet biztosítani a meneküléshez, ezért a Houston első embere azt tanácsolta, hogy mindenki forduljon segítségért szomszédjaihoz, ismerőseihez.

Ismét az olaj

Az Egyesült Államok déli részén található olajvállalatok ismét csökkentik a termelést az újabb hurrikán közeledtével. A hivatalos szervek tájékoztatása szerint az öböl olajtermelésének 70 százalékát leállították, olajfúrókat kiürítették. Az evakuált munkások közül sokan még mindig a Katrina hurrikán által okozott károk helyreállításán dolgoztak. Akkor 40 fúrótornyot ért komoly pusztítás.

Az amerikai űrkutatási hivatalnál, a NASA-nál már napokkal ezelőtt megkezdték az előkészületeket arra, hogy kiürítsék a houstoni Johnson űrközpontot, és átadják a Nemzetközi Űrállomás (ISS) irányítását orosz partnereiknek. Ez csütörtökig meg is történt.

Adókönnyítés a Katrina nyomán

Az amerikai törvényhozás alsóháza szerdán jóváhagyta azt a törvényt, amely öt éven át összesen több mint hatmilliárd dollár értékű adókönnyítést irányoz elő a Katrina hurrikán pusztítását elszenvedő magánszemélyek és vállalatok számára.

A képviselőház után a törvényt még a felsőháznak, a szenátusnak is jóvá kell hagynia. Az összesen 6,1 milliárd dollár értékű újabb adókönnyítés előtt a törvényhozás szeptember eleje óta a szövetségi kormány kérésére már több mint 62 milliárd dollárt szabadított fel a károk felszámolására, a természeti csapás miatt előállt rendkívüli helyzet költségeinek fedezésére.

A Katrina hurrikán augusztus 29-én sújtott le az Egyesült Államok déli partvidékére. Az ítéletidő tetemes anyagi károkat okozott, s a legfrissebb veszteségmérleg szerint több mint ezer emberéletet követelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik