Élet-Stílus

Indonéziában kitört a madárinfluenza

Indonézia járvánnyá minősítette szerdán az ország zsúfolt fővárosában észlelt emberi madárinfluenza-megbetegedéseket, amelyek eddig legkevesebb négy esetben okoztak halált.

Siti Fadilah Supari indonéz egészségügyi miniszter ezt néhány órával azután jelentette ki, hogy a 12 millió lakosú Jakartában életét vesztette egy, a madárinfluenza tüneteivel – légzési zavarokkal – kórházba szállított ötéves kislány. A kislány vérmintáit Hongkongba küldték laboratóriumi vizsgálatokra, s ha bebizonyosodik, hogy halálát a madárinfluenza vírusa okozta, ő lesz a baromfiak között terjedő járvány ötödik halálos emberi áldozata a délkelet-ázsiai országban. Az első helyi teszt mindazonáltal negatívnak bizonyult.

“Ez járványnak nevezhető” – mondta az indonéz miniszter újságíróknak, és kijelentette: a megbetegedéseknek “valószínűleg még további áldozatai is lesznek, mivel forrásuk egyelőre nem ismert”. Közben Anton Apriantono indonéz mezőgazdasági miniszter közölte: tömeges baromfiirtást hajtanak végre azokon a területeken, ahol a legnagyobb madárinfluenza-fertőzöttséget azonosítják.

A madárinfluenza erősen fertőző, H5N1 típusú vírusa 2003 óta 64 ember halálát okozta ázsiai országokban, az idén Oroszországban és Európában is felütötte fejét. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy készüljön fel egy világméretű madárinfluenza-járvány közeli kitörésére. Az indonéz hatóságok ugyanaznap rendkívüli intézkedéseket rendeltek el a járvány megelőzése érdekében, bejelentve, hogy a madárinfluenza tüneteit mutató embereket akár kényszerrel is kórházba vihetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik