Élet-Stílus

Egyre több a hamis gyógyszer Európában

Európában terjed a Viagra, az antibiotikumok, az inzulin és más gyógyszerek hamisítása, ami elsősorban a határokon átnyúló együttműködés hiányosságaira vezethető vissza - állapították meg az Európa Tanács Srasbourgban zajló három napos konferenciáján.

Európa legfőbb emberi jogi testületének ülésén kormányzati szakemberek, törvényhozók, orvosok, gyógyszerészek vettek részt Európából és az Egyesült Államokból. A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy Európában nincs egy elismert, központi testület, amely figyelné a gyógyszerek hamisítását, és javaslatokat dolgozna ki a folyamat megakadályozására. A konferencia egyik legfontosabb célkitűzése, hogy kidolgozzák a készítmények nyomon követésének, a terjesztés megakadályozásának, a páciensek védelmének alapelveit.

A sokszor szervezett bűnözés keretében terjesztett készítmények jelenleg az európai gyógyszerpiac 10 százalékát teszik ki, míg 10 évvel ezelőtt a hamisítás gyakorlatilag a nullával volt egyenlő.

A világ más részein ennél sokkal rosszabb a helyzet: Oroszországban 20, Mexikóban 40, Nigériában pedig akár a 80 százalékot is eléri a hamisított készítmények aránya az Európa Tanács és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

Nagy veszélyt rejt magában az internetes értékesítés is, az Egyesült Államok Számvevőszékének 2004-ben elvégzett felmérése szerint az Egyesült Államokon, illetve Kanadán kívül az interneten keresztül megrendelt 21 gyógyszerből négy hamisított volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik