Élet-Stílus

B.B. King 80 éves

A fekete bluesnagyapa több mint 50 albumot készített, 13-szor tüntették ki Grammy-díjjal, és nemcsak a XX. századi fekete zenének megkerülhetetlen alakja, hanem döntő szerepe volt a fehér blues kialakulásában is.

Eric Clapton már a 60-as években is úgy nyilatkozott, amikor dicsérgették, hogy egyszerűen csak B.B. Kinget utánozza. Az öreg “Blues Boy” megtisztelte Claptont és számos más fehér kollégáját közös zenéléssel. Játszott együtt többek között a U2-val és Van Morrisonnal is. A Rolling Stone magazin őt tartja minden idők harmadik legjobb gitárosának Jimi Hendrix és Duane Allman után.

B.B. King ma is töretlenül játszik elmaradhatatlan fekete gitárjával, “Lucille”-lal, évi közel 200 koncertet vállal. 1996-ban és 1997-ben Budapesten is hatalmas sikert aratott, nemcsak zenéjével, hanem közvetlenségével, derűs személyiségével is.

Mississippi állam a közelmúltban B.B. King napot iktatott be a hivatalos naptárba, és a magánmecénások mellett a helyi szervek is beszállnak egy B. B. King múzeum finanszírozásába. Jackson város egy országút-szakaszt nevezett el a legnagyobb élő bluesmanről.

King 80. születésnapját Amerikában gyakorlatilag egy véget nem érő bulival ünneplik a rajongók Missisipi államtól Kaliforniáig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik