Élet-Stílus

Az Európa kulturális fővárosa címért versengők kiállítása

Az Európa kulturális fővárosa címre aspiráló hét magyar város pályázatából nyílik nagyszabású kiállítás szerdán Budapesten, a Műcsarnok mellett - közölte a kulturális minisztérium sajtóirodája az MTI-vel.

A szaktárca segítségével a városok összesen kilencven poszteren mutathatják be pályázatuk látványosabb elemeit. A kiállítást Bozóki András kulturális miniszter nyitja meg, az eseményre várják a pályázó városok polgármestereit is.

A megnyitót követő napon indul a második fordulóra felkért tanácsadó testület „országjárása”. A magyar és külföldi tagok nevét a miniszter a megnyitó alkalmával hozza nyilvánosságra – áll a közleményben.

Az egyik magyar város 2010-ben egy német várossal együtt lesz Európa kulturális fővárosa. A cím elnyerésére a minisztérium tavaly októberben írt ki pályázatot. Az első fordulóból a tizenegy aspiráló város közül ez év március elején hét jutott tovább: Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Miskolc, Pécs és Sopron. A második forduló határideje augusztus 17-én járt le; addigra mind a hét, versenyben lévő város benyújtotta dokumentációját.

A kormány még október 23. előtt dönt arról, melyik magyar várost terjeszti fel megerősítésre Brüsszelbe. A javaslatot tizenöt tagú zsűri véleménye alapján a kulturális tárca vezetője terjeszti a kormány elé. A győztes város anyaga decemberben eljuthat hivatalosan Brüsszelbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik